Select Page

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από τεχνητά εμφυτεύματα. Η συγκεκριμένη επέμβαση έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών παγκοσμίως που υποφέρουν από πόνους στο ισχίο. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές με τις οποίες πραγματοποιείται η επέμβαση στις μέρες μας βοηθούν στην άμεση αποκατάσταση του ασθενούς.

Αρθροπλαστική ισχίου & Ιστορική αναδρομή

Οι απόπειρες για την αντικατάσταση της φθαρμένης άρθρωσης του ισχίου ξεκινούν από τις αρχές του 20ου αιώνα, ήδη από το 1940. Σημαντικό ρόλο στην ιστορική της εξέλιξη έπαιξε ο Sir John Charnley, όπου το 1960 εφάρμοσε μια καινοτόμο τεχνική. Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ποιοι ασθενείς είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου;

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται στην επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής πάσχουν από  οστεοαρθρίτιδα ισχίου. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί έντονες φθορές στην άρθρωση, κάνοντάς τη δυσλειτουργική. Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα, η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των παρακάτω:

 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Δυσπλασία ισχίου
 • Οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής
 • Κοτυλομηριαία πρόσκρουση που δεν αντιμετωπίσθηκε
 • Λαχνοοζώδης υμενιτίς του ισχίου

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Πριν τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μια ακτινογραφία θώρακος, ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία λεκάνης ισχίων, ΗΚΓ και καρδιολογική εκτίμηση και γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Η λήψη του ιστορικού θα πρέπει να είναι ενδελεχής, καταγράφοντας άλλες παθήσεις του ασθενούς και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Οι περισσότερες αρθροπλαστικές ισχίου πραγματοποιούνται με περιοχική αναισθησία και η διάρκειά τους δεν ξεπερνά τα 90 λεπτά. Ο εξειδικευμένος χειρουργός μέσω μιας μικρής τομής αντικαθιστά την φθαρμένη άρθρωση  με ένα τεχνητό εμφύτευμα, αποκαθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τη λειτουργικότητα του ισχίου.

Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την επέμβαση με ή χωρίς ειδικά βοηθήματα βάδισης. Η νοσηλεία του ασθενούς μετά από αρθροπλαστική ισχίου διαρκεί από 1 έως 3 ημέρες.  Όμως, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου fast track, ο ασθενής νοσηλεύεται συνήθως για μια μόνο ημέρα και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι του.

Η αρθροπλαστική ισχίου με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο AMIS προσφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο και δεν παρουσιάζει μετεγχειρητικές επιπλοκές. Είναι μια τεχνική πρόσθιας προσπέλασης και η αποκατάσταση είναι αναίμακτη, αφού πραγματοποιείται μέσα από μια μικρή τομή. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι η φθαρμένη άρθρωση αντικαθίσταται χωρίς να τραυματιστούν οι ιστοί γύρω από αυτήν.

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει η αρθροπλαστική ισχίου;

Οι σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα όπως:

 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Λιγότερες πιθανότητες εξαρθρήματος
 • Αναίμακτη επέμβαση
 • Μικρή τομή-καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα
 • Άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Ακριβής τοποθέτηση προθέσεων
 • Αποφυγή τραυματισμού των δομών γύρω από το ισχίο

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι ότι η επέμβαση μπορεί πλέον να διενεργείται και ρομποτικά. Η ρομποτική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια απόλυτα εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση. Βοηθός του χειρουργού είναι ένα ρομποτικό σύστημα που προσχεδιάζει την επέμβαση αποκλείοντας σχεδόν την πιθανότητα λαθών κατά την τοποθέτηση της πρόθεσης.

Εάν οι πόνοι στο ισχίο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου, τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής σας.