Τα κατάγματα ώμου είναι αρκετά συχνά, καθώς ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος και αποτελεί το σημείο που μεταφέρονται οι δυνάμεις που ασκούνται στα χέρια κατά την πτώση. Η ενστικτώδης αντίδραση μας να προστατευτούμε βάζοντας το χέρι ή τον ώμο σε μια πτώση αυξάνει τα κατάγματα της ωμικής ζώνης και πολλές φορές συνδυάζονται με κάταγμα πηχεοκαρπικής.
Ποια είναι τα είδη καταγμάτων ώμου;
Η άρθρωση του ώμου (γληνοβραχιόνιος άρθρωση) αποτελείται από τρία οστά το βραχιόνιο, την κλείδα και την ωμοπλάτη. Οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα οστά μπορεί να υποστεί κάταγμα, επομένως τα κατάγματα ώμου διακρίνονται σε:
- Κατάγματα βραχιονίου
- Κατάγματα κλείδας
- Κατάγματα ωμοπλάτης
Τα κατάγματα του βραχιονίου, ανάλογα με το σημείο εντόπισης του κατάγματος κατηγοριοποιούνται σε:
- Κατάγματα του ελάσσονος βραχιονίου ογκώματος
- Κατάγματα του μείζονος βραχιονίου ογκώματος
- Κατάγματα της βραχιονίου κεφαλής
- Κατάγματα χειρουργικού αυχένα βραχιονίου
Το πιο συχνό κάταγμα είναι το κάταγμα κεφαλής βραχιονίου και συνήθως εντοπίζεται σε ηλικιωμένους ασθενείς. Αντιθέτως, το πιο σπάνιο κάταγμα είναι το κάταγμα ωμοπλάτης. Η ωμοπλάτη είναι ένα οστό που προστατεύεται επαρκώς από τους μύες που την περιβάλλουν. Επομένως, τα κατάγματα ωμοπλάτης προκαλούνται από άσκηση μεγάλης βίας στο οστό της ωμοπλάτης.
Κατάγματα ώμου & Αίτια πρόκλησης
Τα κατάγματα ώμου προκαλούνται συνήθως εξαιτίας πτώσεων. Ειδικότερα, οι πτώσεις ευθύνονται για τα κατάγματα ώμου ασθενών προχωρημένης ηλικίας με οστεοπόρωση. Η οστεοπόρωση προκαλεί μείωση της οστικής πυκνότητας, γεγονός που κάνει τα οστά εξαιρετικά εύθραυστα. Έτσι, οποιαδήποτε πτώση πάνω στον ώμο μπορεί να προκαλέσει κάταγμα.
Στους νεότερους ασθενείς τα κατάγματα ώμου προκαλούνται κατόπιν σοβαρών τραυματισμών, όπως τροχαία ατυχήματα και πτώση από ύψος. Επίσης, τα κατάγματα ώμου ενδέχεται να προκληθούν και κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων κυρίως σε αθλήματα επαφής, την ποδηλασία, το σκι και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τα κατάγματα ώμου;
Η συμπτωματολογία ενός κατάγματος ώμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος και τη σοβαρότητα του κατάγματος. Όμως, σε γενικές γραμμές ένα κάταγμα ώμου εμφανίζει τα παρακάτω συμπτώματα:
- Έντονος πόνος
- Αδυναμία κίνησης του πάσχοντος άκρου
- Εμφάνιση εκχυμώσεων
- Εκδήλωση οιδήματος
- Παραμόρφωση του άκρου
- Κριγμός
- Αιμωδίες κ.ά.
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση των καταγμάτων ώμου πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την κλινική εξέτασή του. Εν συνεχεία, η αρχική διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω απλών ακτινογραφιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η διενέργεια αξονικής τομογραφίας.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τα κατάγματα ώμου;
Η θεραπεία για τα κατάγματα ώμου είναι εξατομικευμένη, αφού εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- το είδος του κατάγματος
- τον βαθμό παρεκτόπισης του κατάγματος
- τη συνύπαρξη συνοδών βλαβών
- την παρουσία εξαρθρήματος
- την ηλικία του ασθενούς
- τη συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς
Σε μερικές περιπτώσεις τα κατάγματα ώμου αντιμετωπίζονται επιτυχώς με συντηρητική αγωγή. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
- Ανάρτηση του ώμου για 4-5 εβδομάδες, τοποθετώντας τον σε έναν φάκελο ανάρτησης.
- Χορήγηση αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής.
- Παγοθεραπεία.
- Φυσικοθεραπεία μετά τις πρώτες εβδομάδες.
Η συντηρητική θεραπεία συνήθως έχει μεγάλη διάρκεια(από 3 έως 6 μήνες). Ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι υπομονετικός και να τηρεί ευλαβικά τις συμβουλές του ορθοπαιδικού του.
Αντιθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος είναι μονόδρομος. Αναλόγως του τύπου του κατάγματος, εφαρμόζονται και οι κατάλληλες χειρουργικές μέθοδοι. Ειδικότερα, τα κατάγματα ώμου αντιμετωπίζονται με τις παρακάτω χειρουργικές μεθόδους:
- Οστεοσυρραφή
- Εσωτερική οστεοσύνθεση
- Ενδομυελική ήλωση
- Ημιαρθροπλαστική ώμου
- Ανάστροφη ολική αθροπλαστική
Η χειρουργική αποκατάσταση είναι άμεση και η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του ταχεία. Σε κάθε περίπτωση μεγάλης σημασίας για την άμεση ανάρρωση χωρίς επιπλοκές είναι η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών από τον ασθενή. Τέλος, την ανάρρωση επιταχύνει ένα ειδικό πλάνο φυσικοθεραπείας βασισμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση καταγμάτων ώμου, τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.