Τι είναι μεταταρσαλγία;
Η ενόχληση που αναφέρουν πολλοί ασθενείς κατά την βάδιση συνοδεύεται συχνά από παρουσία υπερκερατώσεων (κάλοι) στο πέλμα και παραμορφώσεων των μικρών δακτύλων με την μορφή της σφυροδακτυλίας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται μεταρσαλγία και πρόκειται για μια φλεγμονή στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Ο πόνος της μεταταρσαλγίας συνήθως εστιάζεται κάτω από ένα ή περισσότερα από τα πέντε οστά στις βάσεις των δακτύλων των ποδιών και στις κεφαλές των μεταταρσίων.
Τι προκαλεί μεταταρσαλγία;
Η μεταταρσαλγία μπορεί να αναπτυχθεί μετά από συμμετοχή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα ή τρέξιμο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν παραμορφώσεις του ποδιού από τη χρήση παπουτσιών με πολύ ψηλό τακούνι, μη υποστηρικτικά ή υπερβολικά φθαρμένα υποδήματα.
Αιτία είναι η χαλάρωση των συνδέσμων του άκρου ποδός και η παραμόρφωση του βλαισού μέγα δακτύλου. Η αποδιοργάνωση της προσθίας καμάρας του ποδιού, μεταβάλει την εστίαση των φορτίων και τον διαμερισμό τους και οδηγεί σε πόνο και αντιδραστική υπερκεράτωση. Η αρχική αντιμετώπιση με πέλματα και ειδικά Ορθοπεδικά υποδήματα δεν λύνει το πρόβλημα, απλά μειώνει την ενόχληση.
Στάδια της πάθησης
Οι χειρουργοί ποδός και αστραγάλου χωρίζουν τη μεταταρσαλγία σε τρεις ομάδες: πρωτογενή, δευτερογενή και ιατρογενή.
Πρωτογενής μεταταρσαλγία
Η πρωτογενής μεταταρσαλγία αναπτύσσεται όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα μετατάρσια. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Σφυροδακτυλία.
- Καμπτοδακτυλία
- Κάλους.
- Υψηλές καμάρες.
- Το δεύτερο δάχτυλο είναι μακρύτερο από το μεγάλο δάχτυλο.
Δευτερογενής μεταταρσαλγία
Η δευτεροπαθής μεταταρσαλγία μπορεί να συμβεί αν έχετε προβλήματα υγείας ή κάνετε δραστηριότητες που αυξάνουν την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
- Φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα ι
- Το νεύρωμα Morton.
- Νευρολογικές διαταραχές.
- Μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.
- Άλλα προβλήματα υγείας, όπως ρήξη συνδέσμων.
- Τραυματισμός, από δραστηριότητες όπως το τρέξιμο και η χρήση παπουτσιών που δεν εφαρμόζουν καλά.
Ιατρογενής μεταταρσαλγία
Η ιατρογενής μεταταρσαλγία είναι μια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης στο πρόσθιο πόδι. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση στο κότσι μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού που προκαλούν πόνο μεταταρσαλγίας. Άλλες επιπλοκές είναι τα κατάγματα που δεν επουλώνονται σωστά (ή καθόλου). Αν και σπάνιες, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν.
Πώς διαγιγνώσκεται η μεταταρσαλγία;
Ο γιατρός θα ξεκινήσει την διάγνωση της μεταταρσαλγίας ρωτώντας για τα συμπτώματά σας. Μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία ποδιού για να αποκλείσετε κατάγματα από καταπόνηση ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλούν τον πόνο. Το δυναμικό πελματογράφημα απεικονίζει την ασυμμετρία στην φόρτιση του ποδιού που υποκρύπτεται σε ασθενείς με μεταταρσαλγία. Άλλες φορές, μπορεί να ζητηθεί υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία για να αξιολογήσει τους μαλακούς ιστούς που περιβάλλουν τις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις.
Οριστική αντιμετώπιση μεταταρσαλγίας
Λύση αποτελεί η Διαδερμική Χειρουργική του Ποδός που αποτελεί την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του ποδός! Με μικρές τομές 2mm χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό, διενεργούνται οστεοτομίες των μεταταρσίων που σε συνδυασμό με τενοτομές και θυλακοτομές αποκαθίστανται οι παραμορφώσεις και η λειτουργικότητα του ποδιού με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι υπερκερατώσεις (Κάλοι).
Οι ασθενείς χειρουργούνται με τοπική αναισθησία στο πόδι ,εξέρχονται σε λίγες ώρες και βαδίζουν άμεσα με ειδικό μετεγχειρητικό παπούτσι. Η λύση της Διαδερμικής Χειρουργικής του Ποδός εφαρμόζεται με επιτυχία στις παραμορφώσεις του ποδιού.
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα μεταταρσαλγίας που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων του άκρου ποδός και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.
2. Τι προκαλεί την μεταταρσαλγία;
Συχνότερη αιτία είναι η χαλάρωση των συνδέσμων του άκρου ποδός και η παραμόρφωση του βλαισού μέγα δακτύλου, που αλλοιώνουν την ορθή κατανομή φορτίων στο πρόσθιο πόδι.
3. Ποια είναι τα στάδια της μεταταρσαλγίας;
Η ματαταρσαλγία κατατάσσεται σε πρωτογενή, δευτερογενή και ιατρογενή.
4. Πώς γίνεται η διάγνωση;
Για να επιτευχθεί η διάγνωση θα χρειαστεί κλινική εξέταση από έμπειρο γιατρό. Μπορεί να είναι απαραίτητες συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις των κάτω άκρων.
5. Πώς αντιμετωπίζεται;
Ήπιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με ειδικά πέλματα, ενώ σε επίμονες και βαρύτερες περιπτώσεις λύση αποτελεί η Διαδερμική Χειρουργική του Ποδός που αποτελεί την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του ποδός.