Η ενόχληση που αναφέρουν πολλοί ασθενείς κατά την βάδιση συνοδεύεται συχνά από παρουσία υπερκερατώσεων (κάλοι) στο πέλμα και παραμορφώσεων των μικρών δακτύλων με την μορφή της σφυροδακτυλίας.
Αιτία είναι η χαλάρωση των συνδέσμων του άκρου ποδός και η παραμόρφωση του βλαισού μέγα δακτύλου. Η αρχική αντιμετώπιση με πέλματα και ειδικά Ορθοπεδικά υποδήματα δεν λύνει το πρόβλημα, απλά μειώνει την ενόχληση.
Λύση αποτελεί η Διαδερμική Χειρουργική του Ποδός που αποτελεί την σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του ποδός ! Με μικρές τομές 2mm χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό, διενεργούνται οστεοτομίες των μεταταρσίων που σε συνδυασμό με τενοτομές και θυλακοτομές αποκαθίστανται οι παραμορφώσεις και η λειτουργικότητα του ποδιού με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι υπερκερατώσεις (Κάλοι).
Οι ασθενείς χειρουργούνται με τοπική αναισθησία στο πόδι ,εξέρχονται σε λίγες ώρες και βαδίζουν άμεσα με ειδικό μετεγχειρητικό παπούτσι. Η λύση της Διαδερμικής Χειρουργικής του Ποδός ταιριάζει σε όλες τις παραμορφώσεις του ποδιού .
Που βρίσκονται τα μετατάρσια;
Τα μετατάρσια είναι τα οστά που δέχονται όλη την πίεση του σωματικού βάρους, καθώς, συνδέουν τα οστά του ταρσού με τις φάλαγγες των δακτύλων του ποδιού.
Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση της μεταταρσαλγίας;
- Υπερβολική καταπόνηση των κάτω άκρων
- Με το πέρασμα των χρόνων το υποδόριο λίπος υποχωρεί και η μεταταρσιοφαλαγγική άρθρωση πιέζεται όλο και περισσότερο
- Αυξημένο σωματικό βάρος
- Ψηλά τακούνια
- Προηγούμενος τραυματισμός στα κάτω άκρα
- Ανατομικές ανωμαλίες
- Χρόνιες παραμορφώσεις π.χ. βλαισός μέγας δάκτυλος
- Άσηπτη νέκρωση Freiberg
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο ασθενής;
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι τα εξής:
- Πόνος στα μετατάρσια κατά την βάδιση και την ορθοστασία
- Καυσαλγία
- Στην περίπτωση που η μεταταρσαλγία είναι χρόνιο πρόβλημα, παρουσιάζονται επώδυνοι κάλλοι
Πώς διαγιγνώσκεται;
Αφού πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη κλινική εξέταση, θα πραγματοποιηθεί και η λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Επίσης, για την επιβεβαίωση της μεταταρσαλγίας συνιστάται η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων και αιματολογικού ελέγχου, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά;
Η μεταταρσαλγία αντιμετωπίζεται αρχικά μέσω της συντηρητικής θεραπείας που περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση
- Λήψη μη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Παγοθεραπεία
- Πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ασκήσεων
- Χρήση κατάλληλων υποδημάτων
- Χρήση ορθωτικών πελμάτων
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση;
Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται στην περίπτωση που δεν αποδώσει η συντηρητική θεραπεία και όταν η μεταταρσαλγία οφείλεται σε κάταγμα , άσηπτη νέκρωση , νευρολογικά νοσήματα ή χρόνια παραμόρφωση του ποδός όπως η κοιλοποδία , το ρευματοειδές πόδι και ο βλαισός μέγας δάκτυλος.