Τι ορίζεται ως οστεονέκρωση ισχίου;
Ως οστεονέκρωση ισχίου ορίζεται η παθολογική κατάσταση που προκαλείται εξαιτίας διάφορων διαταραχών αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής του ισχίου. Η συγκεκριμένη πάθηση φαίνεται να επηρεάζει κυρίως νέους και στη βιβλιογραφία συναντάται και ως οστεονέκρωση μηριαίας κεφαλής ή άσηπτη νέκρωση.
Που οφείλεται η οστεονέκρωση του ισχίου;
Όπως προδίδει και το όνομα της πάθησης, η διαταραχή της αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής έχει ως αποτέλεσμα την νέκρωση των κυττάρων. Η καταστροφή των κυττάρων προκαλεί με τη σειρά της την τελική καθίζηση της μηριαίας κεφαλής, η οποία χάνει τη σφαιρικότητά της. Η βλάβη ενδέχεται να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε σημείο της μηριαίας κεφαλής, όμως πιο συχνά εμφανίζεται στο ανώτερο πρόσθιο μέρος της. Έτσι, προκαλείται η σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης και η εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας.
Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της οστεονέκρωσης ισχίου;
Για την εμφάνιση της οστεονέκρωσης ισχίου έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες όπως:
- Ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
- Μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης
- Αλκοολισμός
- Κάπνισμα
- Χρήση ανοσοκατασταλτικών
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ερυθηματώδης Λύκος)
- Κάταγμα ή εξάρθρημα ισχίου
- Αιματολογικά νοσήματα (π.χ μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία)
- Έκθεση σε ακτινοβολία
- Χημειοθεραπείες
- HIV (Ιός Ανοσοανεπάρκειας)
Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορεί να καθοριστεί το αίτιο πρόκλησής της η οστεονέκρωση ισχίου χαρακτηρίζεται ιδιοπαθής.
Ποιοι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οστεονέκρωση ισχίου;
Στατιστικά η οστεονέκρωση ισχίου εμφανίζεται κυρίως σε νέα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 35 έως 45 ετών. Επιπροσθέτως, ως προς το φύλο το ανδρικό έχει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί εν συγκρίσει με το γυναικείο.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η οστενέκρωση του ισχίου;
Στα πρώιμα στάδια η οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα που επιδεινώνονται με την βάδιση. Όμως, όσο εξελίσσεται η νόσος εκδηλώνεται πόνος στη βουβωνική περιοχή και στο εσωτερικό τμήμα των μηρών. Ο πόνος αυτός σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από δυσκαμψία και μείωση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης.
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της οστεονέκρωσης ισχίου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, κυρίως στα πρώιμα στάδια της νόσου. Στα πρώιμα στάδια μπορεί ο ασθενής να αναφέρει πόνο στην περιοχή του ισχίου, όμως οι απεικονιστικές εξετάσεις να μην εμφανίζουν κάτι. Έτσι, σε νέες ηλικίες θα πρέπει πάντα να εξετάζεται η πιθανότητα οστεονέκρωσης, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις στις ακτινογραφίες.
Κατόπιν της λήψης του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, ακολουθεί η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων. Ειδικότερα, η μαγνητική τομογραφία είναι μια απεικονιστική εξέταση που συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση.
Ποια είναι η θεραπεία της οστεονέκρωσης ισχίου;
Η αρχική θεραπεία για την αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης ισχίου στα πρώτα στάδια είναι συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο και τη δυσκαμψία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους μέχρι να τεθεί η διάγνωση.
Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
- Ανάπαυση πάσχοντος σκέλους
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων
- Φυσικοθεραπεία για ενδυνάμωση των μυών γύρω από το πάσχον ισχίο
- Χρήση βακτηριών κατά τη βάδιση
Η συντηρητική θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα αλλά δεν καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου, δεν συμβάλλει στην πλήρη ίαση. Επομένως, η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης ισχίου είναι μονόδρομος.
Στα αρχικά στάδια η χρήση επιλογών διάσωσης της μηριαίας κεφαλής είναι υποχρέωση του θεράποντος ιατρού . Τρυπανισμοί της μηριαίας κεφαλής , ήλος Τανταλίου, αυτομόσχευμα αγγειούμενης περόνης και η πρόσφατη τεχνική αρθροσκοπικά υποβοηθούμενης αποσυμπίεσης της μηριαίας κεφαλής και πλήρωσης με συνθετικό μόσχευμα και βιολογικούς παράγοντες ( βλαστοκύτταρα BMSC). Στόχος της θεραπείας αυτής, είναι η διάσωση του οστού της μηριαίας κεφαλής, που αν επιτύχει αποφεύγεται η καθίζηση του και η καταστροφή του χόνδρου που οδηγεί σε αρθρίτιδα.
Προχωρημένα στάδια της νόσου χαρακτηρίζονται από καθίζηση του οστού ,φθορά του χόνδρου και εξέλιξη σε αρθρίτιδα του ισχίου μετά από κάποια χρόνια με χαρακτηριστική εικόνα βράχυνσης , περιορισμού απαγωγής και στροφής , χωλότητα και πόνο.
Η φθορά που προκαλεί η πάθηση στο ισχίο αντιμετωπίζεται μέσω της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια επέμβαση κατά την οποία η φθαρμένη άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από ένα ειδικά σχεδιασμένο τεχνητό εμφύτευμα. Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου.
Εάν εμφανίζεται ενοχλήσεις στο ισχίο, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής σας.