Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την παράταση του χρόνου ζωής των ανθρώπων και την λήψη μακροχρονίως φαρμάκων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του οστού που υπάρχει στο σώμα μας.

Η κατάσταση αυτή καλείται οστεοπόρωση όταν ξεπερνάει το όριο -2,5 στην μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA. Αιτίες οστεοπόρωσης,είναι η μείωση των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες και των ανδρογόνων στους άνδρες, μετά την έκτη δεκαετία τη ζωής, αλλά και η χρονία λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη και η ινσουλίνη, καθώς και η μειωμένη αρχική οστική μάζα σε ασθενείς με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, δυσανεξία στη λακτόζη, κοιλιοκάκη και επεμβάσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

Η σύνοδος έλλειψη βιταμίνης D, αυξάνει το αποτύπωμα της οστεοπόρωσης και την επίπτωση των σπονδυλικών και καταγμάτων του ισχίου, στη ζωή των ασθενών με οστεοπόρωση. Ένας πλήρης εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τον καθορισμό των προβλημάτων που οδήγησαν τον ασθενή στην οστεοπόρωση ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη και πληρέστερη θεραπεία του.

Η προσωπική μου ενασχόληση με την οστεοπόρωση και τα υπόλοιπα μεταβολικά νοσήματα των οστών όπως η οστεομαλακία, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και η ραχίτιδα γίνεται μετά από σοβαρή εκπαίδευση μου, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στα μεταβολικά νοσήματα των οστών (master of science του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)