Τι είναι η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα;
Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα είναι ένας σπάνιος τραυματισμός, αλλά εξαιρετικά σοβαρός. Αφορά στη βίαιη διακοπή της συνέχειας του επιγονατιδικού τένοντα, ενός τένοντα με εξέχοντα ρόλο στον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος. Η ρήξη ενδέχεται να είναι μερική ή πλήρης. Στην περίπτωση των μερικών ρήξεων ο εκτατικός μηχανισμός του γόνατος λειτουργεί μερικώς, εν αντιθέσει με τις πλήρεις ρήξεις, όπου ο ασθενής εμφανίζει αδυναμία έκτασης του γόνατος.
Ανατομία
Ο επιγονατιδικός τένοντας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της κνήμης με την επιγονατίδα, δηλαδή είναι υπεύθυνος για την μεταφορά των δυνάμεων του Τετρακεφάλου μυός στην κνήμη. Ο τένοντας αυτός μαζί με τον τετρακέφαλο μυ, τον τένοντα του τετρακεφάλου και την επιγονατίδα αποτελούν τον εκτακτικό μηχανισμό του γόνατος. Επομένως, οποιοσδήποτε τραυματισμός προκαλεί πολλά προβλήματα στον εκτατικό μηχανισμό, καθιστώντας αδύνατες απλές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το περπάτημα ή και την ορθοστάτηση.
Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης της ρήξης;
Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα δεν είναι ένας τραυματισμός που προκαλείται εύκολα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Μια κακή προσγείωση μετά από άλμα μπορεί να ασκήσει εξαιρετικά μεγάλες δυνάμεις στον τένοντα, καθώς ο τετρακέφαλος συσπάται, αλλά το γόνατο κάμπτεται. Επίσης, οι ρήξεις επιγονατιδικού τένοντα μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας πτώσης ή άμεσης πρόσκρουσης του γόνατος.
Επίσης, η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα ενδέχεται να προκληθεί από καταστάσεις όπως:
- Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα
- Εκφύλιση επιγονατιδικού τένοντα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος)
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Μεταβολική νόσος
- Λήψη αναβολικών
- Μετά από ολική Αρθροπλαστική γόνατος
- Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης στο γόνατο
- Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις του γόνατος
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα;
Ο ασθενής αντιλαμβάνεται τη ρήξη τη στιγμή που λαμβάνει χώρα. Κατά τον τραυματισμό ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ένα σχίσιμο και αμέσως μετά από αυτόν εκδηλώνεται έντονος πόνος στην περιοχή του γόνατος. Επιπροσθέτως, εκδηλώνονται συμπτώματα όπως:
- Εκδήλωση ευαισθησίας και αιματωματος
- Εμφάνιση οιδήματος
- Αδυναμία άρσης του σκέλους και έκτασης του γόνατος
- Εκδήλωση χάσματος στο κάτω τμήμα της επιγονατίδας
- Δυσκολία στη βάδιση και στις αθλητικές δραστηριότητες
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της ρήξης επιγονατιδικού τένοντα πραγματοποιείται από έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό, εξειδικευμένο στις αθλητικές κακώσεις. Αρχικά, πραγματοποιείται η λήψη του ατομικού ιστορικού του ασθενούς και η καταγραφή των συμπτωμάτων του. Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η κλινική εξέταση του ασθενούς.Διαπιστώνεται μετακίνηση της επιγονατίδος προς το μηρό και μπορεί να εντοπιστεί κενό στην περιοχή της ρήξης, το οποίο θα συνοδεύεται από αδυναμία έκτασης του γόνατος υπό αντίσταση, τότε οι πιθανότητες ρήξης είναι μεγάλες. Σε κάθε περίπτωση η τελική διάγνωση προκύπτει μέσω απεικονιστικών εξετάσεων. Η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία, μέσω τις οποίας επιβεβαιώνεται η διάγνωση και εντοπίζονται τυχόν συνοδές βλάβες.
Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα & Θεραπεία
Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ρήξης, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Εκτός από τη σοβαρότητα της ρήξης σημαντικό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας παίζουν η ηλικία του ασθενούς και το επίπεδο δραστηριότητάς του.
Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική αντιμετώπιση ( μόνο για μερικού πάχους ρήξεις) περιλαμβάνει μέτρα όπως ακινητοποίηση του πάσχοντος σκέλους με ειδικό κηδεμόνα με το γόνατο σε έκταση. Ο ασθενής φορά τον κηδεμόνα από 3 έως 6 εβδομάδες και υποβάλλεται σε ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Στην πλειονότητα των περιστατικών η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα αποκαθίσταται χειρουργικά. Κατά τη χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται η συρραφή του επιγονατιδικού τένοντα και η επανακαθήλωσή του στην επιγονατίδα ή στο κνημιαίο κύρτωμα με χρήση ειδικών αγκυρών .Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται για τη συρραφή αυτού διαθέτουν εξαιρετική αντοχή και είναι μη απορροφήσιμα. Σε περιπτώσεις όπου ο τένοντας έχει εκφυλιστεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ανακατασκευάζεται συνήθως με τη χρήση αυτόλογων μοσχευμάτων. Επικουρικά η συρραφή προστατεύεται με αγκύλη σύρματος πέριξ της επιγονατιδος με καθηλωση στο κνημιαιο κύρτωμα ,επιτρέποντας την γρήγορη κινητοποίηση του γόνατος.
Μετεγχειρητικά, ο ασθενής επιστρέφει σταδιακά στις αθλητικές του δραστηριότητες. Μετά την επέμβαση η φόρτιση του σκέλους πραγματοποιείται σταδιακά, με την πλήρη φόρτιση να επιτρέπεται μετά από 3 εβδομάδες και χρησιμοποιείται ειδικός κηδεμόνας προοδευτικής κάμψης του γόνατος για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Επίσης, ο ασθενής υποβάλλεται σε ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο χρόνος ανάρρωσης δεν είναι ίδιος για όλους τους ασθενείς, όμως άσκηση επιτρέπεται σταδιακά μετά τους 3 μήνες και η αγκύλη σύρματος αφαιρείται μετά τους 6 μήνες αφού έχει πραγματοποιηθεί η πλήρης επαναφορά στις δραστηριότητες και έχει αποκατασταθεί η δύναμη του τετρακεφάλου.
Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός-Τραυματιολόγος Νικόλαος Κωνσταντίνου διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τραυματισμών του γόνατος. Η εξειδίκευσή του στις αθλητικές κακώσεις τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης ρήξης επιγονατιδικού τένοντα. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Πώς προκαλείται;
Συνήθως προκαλείται κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων εξαιτίας κάποιας πτώσης, κάποιας κακής προσγείωσης μετά από άλμα ή μετά από άμεσο χτύπημα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες όπως χρόνια τενοντοπάθεια επιγονατίδας, αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της ρήξης επιγονατιδικού τένοντα είναι τα παρακάτω:
- Ευαισθησία και ερυθρότητα
- Οίδημα
- Αιμάτωμα
- Χάσμα στο κάτω μέρος της επιγονατίδας
- Μετατόπιση της επιγονατίδος προς το μηρό
- Δυσκολία στη βάδιση και στην ορθοστάτηση
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ρήξης επιγονατιδικού τένοντα;
Η διάγνωση της ρήξης πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού, την κλινική εξέταση του ασθενούς. Οι απεικονιστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης και για τον εντοπισμό τυχόν συνοδών βλαβών
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη ρήξη επιγονατιδικού τένοντα;
Η ρήξη επιγονατιδικού τένοντα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, με εξαίρεση μερικού πάχους ρήξεις, όπου διατηρείται η έκταση του γόνατος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων άρα εφαρμόζεται η χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης, αφού μόνο έτσι το γόνατο μπορεί να αποκτήσει τη λειτουργικότητα που είχε πριν τον τραυματισμό.
Ποια είναι η χειρουργική τεχνική που εξασφαλίζει τα καλύτερα αποτελέσματα;
Η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση και η ανατομική αποκατάσταση της ρήξης με συνδυασμό ραμμάτων και αγκυρών αποκαθιστά την συνέχεια του εκστατικού μηχανισμού . Σε παραμελημένες ρήξεις η χρήση αυτομοσχευματος από τον ημιτενοντώδη καλύπτει το κενό. Η χρήση αγκύλης σύρματος πέριξ της επιγονατίδος με καθήλωση στο κνημιαίο κύρτωμα εξασφαλίζει την ταχύτερη κινητοποίηση του γόνατος και την ενδυνάμωση του τετρακεφάλου χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την συρραφή μας. Ο ασθενης βαδίζει στις 3 εβδομάδες και έχει πλήρη κάμψη μετά τις 6 εβδομάδες. Στους 3 μήνες ξεκινάει αθλητικές δραστηριότητες με ειδικό πρόγραμμα . Εάν ενοχλεί η αγκύλη σύρματος αφαιρείται στους 6 μήνες.