Τι ορίζεται ως σπονδυλική στένωση;
Ο όρος σπονδυλική στένωση αναφέρεται στη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, γεγονός που προκαλεί πίεση των νεύρων της περιοχής ακόμη και του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για μια πάθηση η οποία εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων, όμως πλήττει συχνότερα ασθενείς άνω των 50 ετών.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της σπονδυλικής στένωσης;
Τα αίτια που ενδέχεται να ευθύνονται για την εμφάνιση της σπονδυλικής στένωσης είναι πολλά. Το πιο σύνηθες εξ αυτών είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η εκδήλωση οστεοαρθρίτιδας στην σπονδυλική στήλη σε συνδυασμό με την υπερτροφία των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων της περιοχής καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στον νωτιαίο σωλήνα. Έτσι, προκαλείται πίεση και παρεκτόπιση του νωτιαίου μυελού και των ριζών προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα.
Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις ο στενός σπονδυλικός σωλήνας υπάρχει εκ κατασκευής. Εκτός αυτών μερικά άλλα αίτια τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν σπονδυλική στένωση είναι τα κάτωθι:
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
- Όγκος στη σπονδυλική στήλη
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης
- Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης (π.χ. κατάγματα σπονδυλικής στήλης)
- Υπερτροφία συνδέσμων που βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης
- Επασβέστωση του οπισθίου επι μήκους συνδέσμου
- Υπερτροφία των μικρών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης (facet joints)
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η σπονδυλική στένωση;
Ως προς την έντασή τους τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της στένωσης. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η αδυναμία του ασθενούς να βαδίσει μεγάλες αποστάσεις. Μόλις βαδίσει για κάποια μέτρα αισθάνεται βάρος ή μούδιασμα στα κάτω άκρα και δυσκολεύεται να συνεχίσει. Πρέπει να καθίσει για λίγα λεπτά και μετά δύναται να βαδίσει για αντίστοιχο διάστημα. Αυτή η βασανιστική κατάσταση καλείται νευρογενής χωλότητα και παρουσιάζεται σαν προοδευτικά επιδεινούμενη μείωση της απόστασης που μπορεί να βαδίσει ο ασθενής πριν κάτσει.
Η στένωση ενδέχεται να εντοπιστεί είτε στην αυχενική είτε στην οσφυϊκή μοίρα, γεγονός που καθορίζει και το είδος των συμπτωμάτων που εμφανίζονται. Πιο συγκεκριμένα:
Συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης στην οσφυϊκή μοίρα
- Οσφυαλγία που επιδεινώνεται με την ορθοστασία και τη βάδιση και βελτιώνεται όταν ο ασθενής κάθεται ή σκύβει προς τα εμπρός.
- Αδυναμία ασθενούς να βαδίσει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να ξεκουραστεί.
- Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια και στα δάκτυλα των ποδιών.
- Αίσθημα βάρους στα πόδια το οποίο υποχωρεί με την ανάπαυση του ασθενούς.
- Εκδήλωση αδυναμίας στο ένα ή και στα δύο άκρα.
- Απώλεια ελέγχου ούρησης και αφόδευσης (σε σοβαρές περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης).
Συμπτώματα σπονδυλικής στένωσης στην αυχενική μοίρα
- Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα των χεριών και των δακτύλων που ενδέχεται να επεκταθεί και προς τα πόδια.
- Πόνος στον αυχένα.
- Εκδήλωση αδυναμίας στα άκρα.
- Προβλήματα ισορροπίας.
- Εκδήλωση αδυναμίας των άνω και των κάτω άκρων.
- Μυελοπάθεια
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασής του. Για την τελική διάγνωση είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων, κυρίως μαγνητικής τομογραφίας. Η μαγνητική τομογραφία αποτελεί την απεικονιστική εξέταση εκλογής για τον ακριβή εντοπισμό των νεύρων που πιέζονται και για τον καθορισμό της σοβαρότητας της κατάστασης.
Πώς αντιμετωπίζεται η σπονδυλική στένωση;
Το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί η σπονδυλική στένωση θα πρέπει να σχεδιάζεται από έναν ορθοπαιδικό με εξειδίκευση στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η θεραπεία που εφαρμόζεται ενδέχεται να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η συντηρητική αντιμετώπιση ανακουφίζει από τα συμπτώματα, όμως δε δύναται να αποκαταστήσει τη στένωση.
Στα αρχικά στάδια και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα η λήψη ειδικής φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με επισκληρίδειο θεραπευτική έγχυση ανακουφίζει από τα συμπτώματα. Επίσης, είναι απαραίτητη η ανάπαυση και η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς σε προχωρημένη βλάβη συστήνεται η χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης είναι η πεταλεκτομή και ενίοτε η πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία. Όταν η στένωση εντοπίζεται στον αυχένα, η χειρουργική αποσυμπίεση και η σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα.
Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου, εάν εμφανίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με τη σπονδυλική στένωση. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Ο ιατρός πάντα σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πλάνο και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.
Ποια αίτια προκαλούν τη σπονδυλική στένωση;
Τα αίτια της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα είναι πολλά. Το πιο συχνό αίτιο είναι η οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής πιο στενό σπονδυλικό σωλήνα. Εκτός από την οστεοαρθρίτιδα ενδέχεται να προκληθεί από τα παρακάτω:
- Δισκοκήλη
- Κακώσεις σπονδυλικής στήλης
- Προηγούμενη επέμβαση στη σπονδυλική στήλη
- Υπερτροφία συνδέσμων σπονδυλικής στήλης
- Όγκοι σπονδυλικής στήλης
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;
Τα συμπτώματα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το σημείο που εντοπίζεται η στένωση και ως προς την έντασή τους ποικίλουν. Εάν η στένωση εντοπίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης εκδηλώνεται πόνος στον αυχένα, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα χεριών, προβλήματα ισορροπίας κ.ά. Εάν η στένωση εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα, τότε ο ασθενής αισθάνεται οσφυαλγία, αίσθημα βάρους στα πόδια και διακρίνεται από αδυναμία βάδισης μεγάλων αποστάσεων.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού, την κλινική εξέταση του ασθενούς και απεικονιστικές εξετάσεις.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης;
Η σπονδυλική στένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέτρα ή χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή και επισκληρίδειο θεραπευτική έγχυση. Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χειρουργικές τεχνικές όπως η πεταλοκτομή και ενίοτε η πεταλεκτομή και σπονδυλοδεσία.