Select Page

Θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη

Τι ορίζεται ως θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη (ή σύνδρομο λαγονοψοΐτη) είναι η πάθηση όπου ο θύλακος του λαγονοψοΐτη φλεγμαίνει. Ο λαγονοψοΐτης μυς εκφύεται από την Οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και την λεκάνη και  καταλύεται στον ελάσσονα τροχαντήρα του ισχίου και συμβάλλει στην κάμψη και μικρή έξω στροφή του μηρού και στη σταθεροποίηση του σώματος. Στο σημείο όπου ο λαγονοψοΐτης μυς ενώνεται με το μηριαίο οστό υπάρχει ο θύλακος του λαγονοψοΐτη. Ο θύλακος αυτός προστατεύει τον τένοντα, αφού αποτρέπει την τριβή του με τα οστά που αποτελούν την άρθρωση του ισχίου.

 

Ποια ομάδα ασθενών είναι πιο πιθανό να εμφανίσει θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. Όμως, η εμφάνιση της πάθησης είναι πιο πιθανή σε άτομα που καταπονούν το ισχίο τους καθημερινά είτε κατά τη διάρκεια αθλητικών είτε επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Το σύνδρομο λαγονοψοΐτη εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές στίβου ή πολεμικών τεχνών, σε κολυμβητές, καθώς και σε χορευτές. Επιπροσθέτως, μεγάλες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης έχουν άτομα που ασχολούνται με την ποδηλασία και την κωπηλασία.

Πιο συχνά παρατηρείται σε γυναίκες παρά σε άνδρες.

 

Αίτια πρόκλησης θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη

Η βασική αιτία πρόκλησης της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη είναι η υπέρχρηση του ισχίου. Ειδικότερα, κατά την έντονη και επαναλαμβανόμενη κάμψη του ισχίου, ο θύλακος του λαγονοψοΐτη συμπιέζεται μεταξύ του μηριαίου οστού και του τένοντα του λαγονοψοΐτη. Αυτή η παγίδευσή του έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ο οποίος με τη σειρά του ευθύνεται για την εκδήλωση φλεγμονής του θυλάκου.

Εκτός από την υπέρχρηση του ισχίου η θυλακίτιδα  λαγονοψοΐτη μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιους τύπους αρθρίτιδας, όπως οστεοαθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η θυλακίτιδα ενδέχεται να προκύψει και μετά από κάποιον τραυματισμό του ισχίου, για παράδειγμα μετά από μια πτώση. Τέλος, η πάθηση ενδέχεται να εμφανιστεί σε ασθενείς, των οποίων οι μυϊκές ομάδες πέριξ του ισχίου αδυνατούν να στηρίξουν επαρκώς την άρθρωση ή παρουσιάζουν βράχυνση και ελάττωση της ελαστικότητας τους.

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η συμπτωματολογία της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη  περιλαμβάνει έντονο πόνο στην πρόσθια περιοχή του ισχίου ή/ και στη βουβωνική χώρα. Ο πόνος αυτός συνήθως εντείνεται κατά την κάμψη του ισχίου υπό αντίσταση, καθώς ενδέχεται να αντανακλά στη μέση ή/και στο γόνατο. Επίσης, ο ασθενής εμφανίζει ευαισθησία στο ανώτερο τμήμα του τετρακέφαλου μυός και δυσκαμψία, κυρίως μετά από παρατεταμένη ανάπαυση.

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη είναι περίπλοκη, αφού τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά των περισσότερων παθήσεων του ισχίου. Μετά τη λήψη του λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς, βαρύνουσας σημασίας είναι η κλινική εξέταση του ασθενούς. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει ειδικές δοκιμασίες (π.χ. δοκιμασία Τhomas) που δίνουν σημαντικά στοιχεία για τη διάγνωση. Τέλος, στην τελική διάγνωση βοηθούν και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη;

Η θυλακίτιδα λαγονοψοΐτη, όπως και τα περισσότερα σύνδρομα υπέρχρησης, αντιμετωπίζονται με συντηρητική αγωγή. Η συντηρητική αγωγή στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι επιτυχής και ανακουφίζει τους ασθενείς από τα συμπτώματα. Εάν και εφόσον η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει καρπούς, τότε η θυλακίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική αντιμετώπιση της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση του πάσχοντος σκέλους
  • Τροποποίηση (αθλητικών/επαγγελματικών)δραστηριοτήτων
  • Φυσικοθεραπεία με ασκήσεις ενδυνάμωσης της περιοχής
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ)
  • Έγχυση κορτικοστεροειδών
  • Έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP)

Σε περιπτώσεις ασθενών όπου τα συμπτώματα της θυλακίτιδας επιμένουν, ακόμη και μετά την εφαρμογή συντηρητικών μέτρων, επιβάλλεται χειρουργική θεραπεία. Με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση της αρθροσκόπησης ισχίου καθαρίζεται η περιοχή από τη φλεγμονή. Έτσι, ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματα και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Εάν αντιμετωπίζετε ενοχλήσεις στο ισχίο, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση της θυλακίτιδας λαγονοψοΐτη και είναι ο πλέον κατάλληλος για το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου.