Κήλη Δίσκου, η συχνή αυτή κατάσταση δημιουργείται λόγω αυξημένης ενδοδισκικής πίεσης. Σε συνδυασμό με εκφύλιση ή ελαττωματική κατασκευή του ινώδους δακτυλίου έχει σαν αποτέλεσμα έξοδο υλικού από τον πηκτοειδή πυρήνα προς το νωτιαίο σωλήνα. Εκεί ανάλογα με ποιό ανατομικό στοιχείο πιέζεται δημιουργείται η σχετική κλινική εικόνα.
Αν πιέζεται ο ινώδης δάκτυλος παράγεται δισκογενής πόνος. Αυτός προκαλεί περιορισμό κινήσεων και σπασμό (Lubago). Αν πιέζεται η νευρική ρίζα έχουμε πόνο που ακτινοβολεί στην περιοχή νεύρωσης της ρίζας. Στα άνω άκρα για κήλη της Αυχενικής Μοίρας ή στα κάτω άκρα για κήλη της Οσφυϊκής Μοίρας . Ο πόνος αυτός καλείται ριζιτικός πόνος ( ισχιαλγία ή αυχενική ριζοπάθεια). Συνδυάζεται με καυσαλγία ή μουδιάσματα και σε σοβαρές περιπτώσεις συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία ή πάρεση.
Αν πιέζεται έντονα ο νωτιαίος μυελός στον αυχένα ή στην θωρακική και ανώτερη οσφυϊκή μοίρα παρατηρείται μυελοπάθεια με προϊούσα εκφύλιση του νωτιαίου μυελού. Καθώς και προοδευτική επιδείνωση της νευρολογικής εικόνας του ασθενούς και σπαστικότητα κάτω άκρων. Τέλος αν πιέζεται η ιππουρίδα από μεγάλη κεντρική κήλη κατώτερης οσφυϊκής μοίρας παρουσιάζεται εικόνα μουδιάσματος περινέου και γεννητικών οργάνων. Όπως και επίσχεση ούρων, απώλεια κοπράνων και διαταραχές στύσης στους άνδρες .
Οι σοβαρές αυτές καταστάσεις απαιτούν άμεση διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή μπορεί να γίνει με διάφορες τεχνικές και με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική .
Κήλη Δίσκου – Συγχρονη Επέμβαση
Οι σύγχρονη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης περιλαμβάνει την διεγχειρητικη νευροπαρακολούθηση. Την χρήση πλοήγησης για την εξασφάλιση του άριστου αποτελέσματος και της ασφάλειας των νευρικών δομών. Ηπιότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται διαδερμικά με Δισκοπλαστικη (Diskogel) ή ενδοσκοπική χειρουργική. Οι οποίες γίνονται με μέθη και νοσηλεία ωρών ή μιας ημέρας. Πιο απλές περιπτώσεις βοηθούνται με επισκληρίδειο θεραπευτική έγχυση και συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και φυσικοθεραπείας ή βελονισμό .