Select Page

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές επεμβάσεις, η οποία βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας. Αν και η συγκεκριμένη επέμβαση χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθεί εκ νέου σε αρθροπλαστική ισχίου. Η επέμβαση που εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση ονομάζεται αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου.

Τι είναι η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου;

Η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η παλιά πρόθεση αντικαθίσταται από μια νέα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν αντικαθίσταται ολόκληρη η πρόθεση, αλλά μόνο ένα μέρος αυτής. Πρόκειται για μια πολύπλοκη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους στη χειρουργική του ισχίου ορθοπαιδικούς.

Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση της αναθεώρησης;

Οι προθέσεις που χρησιμοποιούνται στην επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου είναι εξαιρετικά ανθεκτικές. Πολλοί ασθενείς διατηρούν την πρόθεση για όλοι τους τη ζωή. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να υποβληθούν σε πάνω από μια αναθεωρήσεις. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αρθροπλαστική ισχίου σε μικρή ηλικία ή έχουν έντονη αθλητική δραστηριότητα ή ατύχημα.

Οι προθέσεις είναι ανθεκτικές, όμως σε γενικές γραμμές η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τα 20 έτη. Ειδικότερα, η αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Χαλάρωση της πρόθεσης
 • Επαναλαμβανόμενα εξαρθρήματα
 • Φθορά του πολυαιθυλενίου
 • Κάταγμα του μηριαίου στυλεού
 • Φθορά των μεταλλικών τμημάτων και δημιουργία ψευδοόγκων
 • Μετά από κάποιο περιπροθετικό κάταγμα
 • Μη σωστή τοποθέτηση πρόθεσης κατά την επέμβαση της αρθροπλαστικής ισχίου
 • Εκδήλωση μόλυνσης

Σε περιπτώσεις που ο ασθενής που έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε επέμβαση αρθροπλαστικής  εκδηλώνει πόνο και δυσχέρεια βάδισης ή επιδείνωση της λειτουργικότητας του, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον έμπειρο ορθοπαιδικό. Τα συμπτώματα αυτά και οι συνεχόμενες εξαρθρώσεις της πρόθεσης, αποτελούν ενδείξεις αναθεώρησης της αρθροπλαστικής ισχίου.

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η επέμβαση της αναθεώρησης αρθροπλαστικής ισχίου πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο σε συνδυασμό με μέθη. Η διάρκειά της συγκεκριμένης επέμβασης είναι μεγάλη και εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος που χρήζει αποκατάστασης. Σε γενικές γραμμές, η αναθεώρηση αρθροπλαστικής διαρκεί από 2 έως 3 ώρες και διακρίνεται από τρία στάδια.

Σε πρώτη φάση, απομακρύνεται η προηγούμενη πρόθεση με μεγάλη προσοχή, προστατεύοντας τις παρακείμενες δομές. Στη συνέχεια, επειδή υπάρχει πιθανότητα να έχει χαθεί μέρος των οστών, χρησιμοποιείται οστικό μόσχευμα για τη δημιουργία νέας ισχυρής βάσης για την τοποθέτηση της νέας πρόθεσης. Τέλος, στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, πραγματοποιείται η τοποθέτηση της νέας πρόθεσης.

Πόσες φορές μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση της αναθεώρησης αρθροπλαστικής ισχίου;

Δεν έχει καθοριστεί ο ανώτερος δυνατός αριθμός, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής. Εντούτοις, είναι αντιληπτό ότι ο ασθενής δεν είναι καλό να υποβάλλεται συνεχώς σε χειρουργικές επεμβάσεις αναθεώρησης. Σημαντικό ρόλο στον αριθμό των αναθεωρήσεων παίζει η ηλικία του ασθενούς. Όταν  μια αρθροπλαστική ισχίου πραγματοποιείται σε νέους ασθενείς, οι πιθανότητες αναθεώρησης αυξάνονται. Έτσι, σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγονται εξαιρετικά ανθεκτικές προθέσεις, ελαχιστοποιώντας έτσι τον πιθανό αριθμό μελλοντικών αναθεωρήσεων.

Τι προβλέπεται σε περιπτώσεις μόλυνσης;

Σε περιπτώσεις που υποπτευόμαστε μικροβιακή λοίμωξη της αρθροπλαστικής απαιτούνται επιβεβαιωτικής εξετάσεις ( αξονική τομογραφία, σπινθηρογράφημα οστών, καλλιέργεια υγρού της άρθρωσης , αιματολογικές εξετάσεις) και διεγχειρητικά λαμβάνονται ιστοτεμάχια για άμεση εξέταση , καλλιέργειες και ειδικά τεστ που μπορούν να μας επιβεβαιώσουν την λοίμωξη (alpha-defencin test).

Η απόφαση για αναθεώρηση σε ένα χρόνο της πρόθεσης ή σε δεύτερο χρόνο με χρήση προσωρινών προθέσεων από ορθοπαιδικό τσιμέντο με αντιβιοτικά ( spacers) επαφίεται στον χειρουργό και εξαρτάται από τον ασθενή και την λοιμογόνο δύναμη του μικρό βίου που αντιμετωπίζουμε.

Ακολουθεί ένα εξιδεικευμένο πρόγραμμα αντιβιοτικής αγωγής, βάσει αντιβιογράμματος σε συνεργασία με ειδικό λομωξιολόγο για αρκετό χρόνο.

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στις αναθεωρήσεις;

Στην αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου χρησιμοποιούμε συχνά μεγαλύτερες προθέσεις σε μήκος ή διάμετρο από υλικά με άριστες ιδιότητες ενσωμάτωσης όπως το ταντάλιο ή το πορώδες τιτάνιο , οστικά μοσχεύματα, και σύρματα τιτανίου. Σε περιπτώσεις που διατηρούμε τμήμα της αρχικής πρόθεσης φροντίζουμε την συμβατότητα τω υλικών και αποκαθιστούμε προβλήματα οπτικών απωλειών , διαταραχών μήκους και εξαρθρήματα του ισχίου.

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά από μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου

Μετά από μια αναθεώρηση αρθροπλαστικής ισχίου οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του ορθοπαιδικού. Η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες της ταχείας αποκατάστασης. Ο χρόνος ανάρρωσης ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος από την πρώτη επέμβαση. Ειδικότερα, ο ασθενής μετά την αναθεώρηση:

 • Παραμένει στο νοσοκομείο 2-3 ημέρες, όμως η κινητοποίησή του είναι άμεση.
 • Λαμβάνει ήπια παυσίπονα και αντιπηκτικά φάρμακα.
 • Λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια, εάν η αναθεώρηση πραγματοποιήθηκε εξαιτίας κάποιας μόλυνσης.
 • Χρησιμοποιεί βακτηρίες ή βοηθήματα βάδισης τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση της αναθεώρησης.
 • Ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, βελτιώνοντας την κινητικότητα της άρθρωσης.
 • Είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την εκπόνηση συγκεκριμένων κινήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν εξάρθρωση της πρόθεσης.

Εάν οι πόνοι στο ισχίο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό-Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων του ισχίου. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές αναθεώρησης αρθροπλαστικής ισχίου, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής σας.