Select Page

κυφοπλαστική

Tι είναι η κυφοπλαστική;

Η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση μέσω της οποίας αντιμετωπίζονται τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια μέθοδο εναλλακτική της σπονδυλοδεσίας, όμως είναι πιο σύγχρονη και η ελάχιστη επεμβατικότητα που την χαρακτηρίζει την καθιστά ιδανική για τους ηλικιωμένους ασθενείς.

 

Σε ποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται η επέμβαση της κυφοπλαστικής;

Η επέμβαση της κυφοπλαστικής εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάποιο κάταγμα των σπονδύλων ή απειλούνται με κάταγμα λόγω όγκων του σπονδυλικού σώματος. Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης εκτός από τον έντονο πόνο που προκαλούν στον ασθενή, ευθύνονται και για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, συμβάλλοντας στην εκδήλωση κύφωσης.

Η πλειονότητα των καταγμάτων των σπονδυλικών σωμάτων είναι συμπιεστικά και μπορεί να προκληθούν από παράγοντες όπως:

 • Τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης
 • Οστεοπόρωση
 • Αιμαγγείωμα σπονδύλου
 • Όγκοι της σπονδυλικής στήλης
 • Μεταστάσεις στα σπονδυλικά σώματα

Τα κατάγματα σπονδυλικής στήλης εντοπίζονται συχνότερα στο κατώτερο μέρος της θωρακικής περιοχής και στο ανώτερο τμήμα της οσφυϊκής, στην καλούμενη Θωρακοοσφυική μοίρα. Ειδικότερα, στη θωρακική περιοχή εμφανίζουν συχνότερα κατάγματα οι σπόνδυλοι Θ10 έως Θ12, ενώ στην οσφυϊκή οι σπόνδυλοι Ο1 έως Ο3.

 

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση της κυφοπλαστικής;

Πριν τη διενέργεια της κυφοπλαστικής πραγματοποιείται ο συνηθισμένος προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία και διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά. Πραγματοποιείται διαδερμικά, δηλαδή χωρίς μεγάλες τομές και ο ασθενής τοποθετείται μπρούμυτα στο χειρουργικό κρεβάτι.

Ο ιατρός πραγματοποιεί δύο μικρές τρύπες στο δέρμα και μέσω αυτών εισάγεται μια ειδική βελόνα. Η βελόνα αυτή καθοδηγείται από ένα ακτινοσκοπικό μηχάνημα και προσεγγίζει με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια το κάταγμα του σπονδυλικού σώματος. Μέσω της βελόνης περνά ένα ειδικό μπαλόνι που τοποθετείται ακριβώς στο σημείο του κατάγματος και στη συνέχεια διογκώνεται, ανατασσοντας το κάταγμα, όπου αυτό είναι εφικτό και δημιουργώντας μια κοιλότητα.

Στην κοιλότητα που δημιουργήθηκε εγχύεται ορθοπαιδικό τσιμέντο, το οποίο προσφέρει στον ραγέντα σπόνδυλο μόνιμη ενίσχυση. Έτσι, το σπονδυλικό σώμα αποκτά εκ νέου το αρχικό του σχήμα και ενισχύεται η σταθερότητα του.

 

Ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει η κυφοπλαστική;

Όπως προαναφέρθηκε, η κυφοπλαστική είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και μπορεί να εφαρμοστεί στην πλειονότητα των συμπιεστικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης. Μετά την επέμβαση η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και η νοσηλεία ελαχιστοποιείται στη μία ημέρα, αφού την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο πόνος υποχωρεί άμεσα μετά την επέμβαση και ο ασθενής απαλλάσσεται εντελώς από αυτόν μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων. Πρόκειται για μια μέθοδο εντελώς αναίμακτη, χωρίς μεγάλες τομές και μεγάλα διαστήματα ανάρρωσης με άριστα αποτελέσματα. Τέλος, μέσω της επέμβασης αποκαθίσταται το ύψος της σπονδυλικής στήλης και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς να υποβαθμίζει ο πόνος την ποιότητα ζωής του.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ασθενών δεν μπορεί να εφαρμοστεί η κυφοπλαστική;

Η χειρουργική μέθοδος της κυφοπλαστικής, παρά τα πολλά πλεονεκτήματά της,  δεν δύναται να εφαρμοστεί σε όλα τα περιστατικά. Ειδικότερα, αντενδείξεις για την εφαρμογή της αποτελούν:

 • Εκτεταμένα κατάγματα σπονδυλικής στήλης.
 • Ασταθή κατάγματα.
 • Εκδήλωση λοίμωξης στην σπονδυλική στήλη.
 • Ασθενείς που χαρακτηρίζονται από διαταραχές πήξης του αίματος.
 • Εκδήλωση νευρολογικών προβλημάτων(π.χ. παραλύσεις άκρων) εξαιτίας του κατάγματος.
 • Ύπαρξη αλλεργίας στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση.

 

Συμπερασματικά, η κυφοπλαστική είναι μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλούν τα συμπιεστικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης. Εάν εμφανίζετε πόνο στην πλάτη εξαιτίας κάποιου κατάγματος, η επίσκεψη σε έναν έμπειρο ορθοπαιδικό με εμπειρία στην αντιμετώπιση ορθοπαιδικών ζητημάτων της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητη.

 

Επικοινωνήστε με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου, εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τη σπονδυλική σας στήλη.  Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση καταγμάτων σπονδυλικής στήλης, τόσο συντηρητικά όσο και χειρουργικά. Ο ιατρός πάντα σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο πλάνο και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

Μέσω της κυφοπλαστικής αντιμετωπίζονται συμπιεστικά κατάγματα. Ειδικότερα αντιμετωπίζονται οστεοπορωτικά κατάγματα ή κατάγματα που έχουν προκληθεί από κάποιον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, τα κατάγματα της σπονδυλικής μπορεί να προκληθούν από αιμαγγειώματα ή όγκους της σπονδυλικής στήλης ή συχνότερα μεταστάσεις στα οστά .

 

Η διάρκεια της κυφοπλαστικής είναι μικρή, αφού η χειρουργική επέμβαση δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά και πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία.

 

Λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ο πόνος στην πλάτη μειώνεται αισθητά και σταδιακά με το πέρασμα των ημερών εξαφανίζεται εντελώς.

 

Η κυφοπλαστική είναι μια χειρουργική τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα:

 • Αναίμακτη μέθοδος.
 • Ελάχιστα επεμβατική χωρίς μεγάλες τομές.
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
 • Νοσηλεία μιας ημέρας.
 • Αποκατάσταση ύψους της σπονδυλικής στήλης.
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις η εφαρμογή της αντενδείκνυται. Ειδικότερα, η κυφοπλαστική δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλα ή ασταθή κατάγματα, σε ασθενείς με αλλεργίες στο υλικό που χρησιμοποιείται ή με προβλήματα πήξης αίματος, καθώς και σε περιστατικά που το κάταγμα έχει προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.

Η ηλικία των ασθενών δεν μας αποτρέπει από την Κυφοπλαστική καθώς αποτελεί ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο ,άριστα ανεκτή από ηλικιωμένους και ταλαιπωρημένους ασθενεις. Σε συνεννόηση με την αναισθησιολογική ομάδα μας καλύπτονται σχέδόν όλοι οι ασθενείς με εξαίρεση τους βαρέως πάσχοντες. Οι ασθενεις με διαβήτη μπορούν να υποβληθούν σε Κυφοπλαστική χωρίς κανένα πρόβλημα.