Select Page

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εκφυλισμού της άρθρωσης του γόνατος.  Οι φθαρμένες επιφάνειες του γόνατος αντικαθίσταται με τεχνητά εμφυτεύματα που ονομάζονται προθέσεις. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι μια επέμβαση που έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών παγκοσμίως, αφού αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατος.

Αρθροπλαστική γόνατος & Ιστορική αναδρομή

Οι πρώτες προσπάθειες για την αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος ξεκίνησαν τον 20ο αιώνα και πιο συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε η εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης συνέβαλλαν στην εξέλιξη της αρθροπλαστικής γόνατος. Η βελτιστοποίηση των εμφυτευμάτων και οι νέες χειρουργικές τεχνικές καθιστούν τη συγκεκριμένη επέμβαση ως θεραπεία εκλογής  για ασθενείς που δεν ανακουφίζονται με τα συντηρητικά μέσα.  Στις μέρες μας είναι μια από τις συχνότερες και τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως.

Τύποι αρθροπλαστικής γόνατος

Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, την ηλικία και τη δραστηριότητα του ασθενούς εφαρμόζεται ο κατάλληλος τύπος αρθροπλαστικής. Οι τύποι της αρθροπλαστικής γόνατος είναι δύο, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική και η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Στην περίπτωση της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος αντικαθίσταται μόνο το μέρος της άρθρωσης που έχει φθαρεί, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές τμήμα του γόνατος. Από την άλλη, σε περιστατικά όπου η άρθρωση του γόνατος έχει υποστεί μεγάλη βλάβη εφαρμόζεται η ολική αρθροπλαστική. Σε αυτή την περίπτωση αντικαθίσταται όλη η άρθρωση του γόνατος με προθέσεις. Τα σημεία του γόνατος που αντικαθίστανται συνήθως είναι το κατώτερο μέρος του μηριαίου οστού και το ανώτερο της κνήμης.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική γόνατος;

Στην πλειονότητα των περιστατικών ο εκφυλισμός της άρθρωσης του γόνατος είναι αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδας. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί φθορές στο γόνατο. Άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία στο γόνατο είναι:

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα
 • Σημαντικοί τραυματισμοί
 • Χρόνια συνδεσμικές αστάθεια
 • Ρήξη μηνίσκου ή μηνισκεκτομή
 • Οστεονέκρωση μηριαίου κονδύλου
 • Αιμορροφιλία (συλλογή αίματος στην άρθρωση του γόνατος)

Ποιοι ασθενείς είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση της αρθροπλαστικής γόνατος;

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μονόδρομος, όταν οι ασθενείς δεν μπορούν να ανακουφιστούν με τα μέτρα της συντηρητικής θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση της αρθροπλαστικής είναι ιδανική σε περιπτώσεις όπου:

 • Ο πόνος και η δυσκαμψία υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
 • Ο ασθενής υποφέρει από χρόνια φλεγμονή στο γόνατο, η οποία αδυνατεί να υποχωρήσει με φαρμακευτική αγωγή.
 • Το γόνατο του ασθενούς εμφανίζει κάποιου είδους παραμόρφωση και δυσκαμψία

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

Μερικές ημέρες πριν την επέμβαση ο ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού του, το οποίο περιλαμβάνει αναφορά σε συνυπάρχουσες παθήσεις και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, ο ασθενής υποβάλλεται σε εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και γονάτων, καθώς και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται συνήθως με επισκληρίδιο αναισθησία, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ενδέχεται να εφαρμοστεί γενική αναισθησία. Τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται στο εσωτερικό του γόνατος μέσω μιας μικρής τομής που δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά.

Στη συνέχεια, αφαιρούνται τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης. Τα τμήματα του γόνατος που πρόκειται να δεχθούν τις προθέσεις διαμορφώνονται κατάλληλα και στη συνέχεια τοποθετούνται τα εμφυτεύματα. Η επέμβαση διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μόνος του ή με βοηθήματα βάδισης. Νοσηλεύεται συνήθως τρεις ημέρες, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η αρθροπλαστική γόνατος;

πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής γόνατος είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα:

 • Εξειδικευμένος προεγχειρητικός σχεδιασμός
 • Μικρή τομή
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Άριστα αισθητικά αποτελέσματα
 • Αναίμακτη επέμβαση
 • Αποφυγή τραυματισμού των μυών
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών
 • Ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά τη χειρουργική επέμβαση

Οι σύγχρονες προθέσεις έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Το γόνατο είναι και πάλι πλήρως λειτουργικό και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα και χωρίς πόνο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στις μέρες μας η αρθροπλαστική γόνατος έχει εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί και ρομποτικά. Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και η ρομποτική μονοδιαμερισματική γόνατος χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ακρίβεια στην τοποθέτηση των προθέσεων, προσφέροντας τα καλύτερα δυνατά μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Εάν υποφέρετε από πόνους στο γόνατο εξαιτίας της αρθρίτιδας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπισή της αρθρίτιδας τόσο συντηρητικά, όσο και χειρουργικά, αφού η χειρουργική της αρθρίτιδας εμπίπτει στα ιατρικά του ενδιαφέροντα.