Select Page

O Βλαισός Μέγας Δάκτυλος, το γνωστό κότσι, αποτελεί ένα πρόβλημα τόσο παλιό όσο και τα παπούτσια. Όμως, σήμερα υπάρχουν λύσεις που συνδυάζουν λιγότερη ταλαιπωρία, μικρότερο χειρουργικό τραύμα και ταχύτερη αποκατάσταση συγκριτικά με τις παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους.

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

Τι ορίζεται ως Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι);

Ως Βλαισός Μέγας Δάκτυλος ορίζεται η παραμόρφωση του ποδιού όπου το πρώτο μετατάρσιο κινείται προς τα έσω και η εγγύς φάλαγγα του μεγάλου δακτύλου αποκλίνει προς τα έξω με αποτέλεσμα να δημιουργείται εξόστωση. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες παραμορφώσεις και ανάλογα με τη βαρύτητά της επηρεάζει την καθημερινότητα των ασθενών.

 

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου;

Πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου είναι οι γυναίκες. Το γυναικείο φύλο γενικότερα είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωση παραμορφώσεων (π.χ. σφυροδακτυλία) ή στην εμφάνιση κάλων.

Οι παραμορφώσεις ποδιού δεν αφορούν μόνο γυναίκες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά παρατηρούνται και σε νεαρές κοπέλες. Οι παραμορφώσεις ποδιού και ειδικότερα ο βλαισός μέγας δάκτυλος ενδέχεται να εμφανιστεί και στο ανδρικό φύλο, όμως με μικρότερη συχνότητα.

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος (Κότσι): Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής του;

Τα αίτια εμφάνισης του βλαισού μέγα δακτύλου (κότσι) δεν έχουν καθοριστεί ακόμη με ακρίβεια. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, καθώς εμφανίζεται συχνά σε μέλη της ίδιας οικογένειας με πρώτου βαθμού συγγένεια.

Εκτός από την κληρονομικότητα, η βασική αιτία πρόκλησης του βλαισού μέγα δακτύλου είναι το τραύμα, η χρήση τακουνιών ή σφιχτών παπουτσιών, που περιορίζουν τη θέση των δακτύλων.

 

Ποια είναι τα προβλήματα που προκαλεί ο βλαισός μέγας δάκτυλος;

Η εμφάνιση βλαισού μέγα δακτύλου υποβαθμίζει σε μερικές περιπτώσεις την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο πόνος στο πέλμα (μεταταρσαλγία) και η  επιβάρυνση των κεφαλών μεταταρσίου είναι δύο από τις πιο συχνές εκδηλώσεις της παραμόρφωσης. Όμως, τα προβλήματα δεν είναι μόνο τοπικά, καθώς προκαλείται διαταραχή του τρόπου βάδισης στο σύνολό της και ο ασθενής δυσκολεύεται στην άθληση και στην εύρεση του κατάλληλου παπουτσιού.

 

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

Λίγα λόγια για την επέμβαση

Η σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση έχει τη μορφή της Διαδερμικής Αποκατάστασης των παραμορφώσεων του πρόσθιου ποδός. Πραγματοποιείται στο Χειρουργείο με ακτινοσκοπικό έλεγχο, με τοπική αναισθησία και θεωρείται από τις επεμβάσεις με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Δεν απαιτούνται μεγάλες τομές ( 2-3 χιλιοστά) και ράμματα και είναι σχετικά ανώδυνη, ενώ η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης και κυμαίνεται από 20 έως 40 λεπτά το κάθε πόδι.

Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορούν να αντιμετωπιστούν όλες οι παραμορφώσεις του πρόσθιου ποδός, σχετικά ανώδυνα και γρήγορα. Μετά την επέμβαση οι ασθενείς λαμβάνουν απλά παυσίπονα και βαδίζουν άμεσα. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι ελάχιστες και δεν απαιτείται η αφαίρεση ραμμάτων ή βελόνων. Ο ασθενής εξέρχεται σε 4 ώρες από το νοσοκομείο φορώντας ένα ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα.

Βλαισός Μέγας Δάκτυλος

Ποια είναι τα οφέλη της σύγχρονης χειρουργικής αντιμετώπισης του βλαισού μέγα δακτύλου;

Tα οφέλη της Διαδερμικής Αποκατάστασης των παραμορφώσεων του ποδιού στα έμπειρα χέρια της ομάδας μας είναι πολλά. Οι ασθενείς μας απαλλάσσονται από τον πόνο και φορούν με άνεση όποια παπούτσια επιθυμούν χωρίς περιορισμούς. Η σύγχρονη τεχνική της Διαδερμικής Αποκατάστασης μπορεί να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση όλων των παραμορφώσεων του προσθίου ποδός με μεγάλη επιτυχία , μόνιμα και ανώδυνα

Οι μικρότερες αποκολλήσεις των ιστών, η έλλειψη μεγάλων τομών στο δέρμα και η απουσία ραμμάτων επιταχύνουν την επούλωση και μηδενίζουν τις φλεγμονές.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα που εμφάνιζαν οι παλαιότερες χειρουργικές μέθοδοι;

Μέχρι και σήμερα πολλές γυναίκες αποφεύγουν να ζητήσουν λύση στο πρόβλημα, καθώς φοβούνται τον ενδεχόμενο πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι παλαιότερες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της παραμόρφωσης αυτής εμφάνιζαν τα παρακάτω μειονεκτήματα:

 • Αποκολλήσεις ιστών
 • Μεγάλες τομές
 • Χρήση γύψου μετεγχειρητικά
 • Δυσκολία στη βάδιση
 • Χρήση βοηθημάτων βάδισης (π.χ. πατερίτσες)

Εντούτοις, η σύγχρονη χειρουργική τεχνική με την οποία αντιμετωπίζουμε  σήμερα το κότσι δεν χαρακτηρίζεται από τα παραπάνω μειονεκτήματα. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και η έξοδος του ασθενούς πραγματοποιείται μετά από αυτή, χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση στο Νοσοκομείο. Ο ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο βαδίζοντας και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες του είναι άμεση.

Έτσι, οι ασθενείς δεν έχουν κανένα λόγο να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια για την αντιμετώπιση ενός τόσο κοινού προβλήματος. Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι και η εξειδίκευση του Χειρουργού συμβάλλουν στην άμεση και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο μέγας βλαισός δάκτυλος.

Εάν εμφανίζετε βλαισό μέγα δάκτυλο που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση του βλαισού μέγα δακτύλου και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.

Τα αίτια πρόκλησης του δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Ως βασικά αίτια έχουν ενοχοποιηθεί η χρήση στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών, το τραύμα  και η κληρονομικότητα.

Τα προβλήματα που προκαλεί ο βλαισός μέγας δάκτυλος δεν είναι μόνο αισθητικά. Η εμφάνισή του προκαλεί πόνο στο πέλμα, διαταραχή του τρόπου βάδισης, δυσκολία εύρεσης παπουτσιών κ.ά.

Πιο επιρρεπές στην εμφάνιση της πάθησης είναι το γυναικείο φύλο. Ενδέχεται να εμφανιστεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας και εμφανίζεται σπανιότερα στους άνδρες.

Αν και σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται συντηρητικά μέτρα, η οριστική ανακούφιση επέρχεται με τη χειρουργική επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης (20-40 λεπτά) και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής αποκατάστασης των παραμορφώσεων του ποδιού είναι τα παρακάτω:

 • Μικρότερες αποκολλήσεις ιστών
 • Μικρές τομές(2-3 χιλιοστά)
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Εξιτήριο από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά την επέμβαση
 • Άμεση βάδιση μετά την επέμβαση
 • Ελάχιστες αλλαγές
 • Ελάχιστος ή καθόλου πόνος
 • Δεν απαιτείται η αφαίρεση ραμμάτων ή βελόνων

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Σφυροδακτυλίες – τους Κάλους