Select Page

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

osteoarthritida_isxiou

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα ισχίου είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προκαλεί σταδιακή καταστροφή της άρθρωσης του ισχίου. Η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου οδηγεί στην τριβή μεταξύ των οστών του ισχίου και στην φλεγμονώδη αντίδραση του υμένα , γεγονός που προκαλεί στον ασθενή έντονο πόνο, χωλότητα  και δυσκαμψία. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και ενδέχεται να εμφανιστεί προοδευτικά σε περισσότερες από μια αρθρώσεις ( γόνατο, ώμος, αντίχειρας, σπονδυλική στήλη και δάκτυλα).

 

Ποια είναι η ομάδα ασθενών που είναι πιθανότερο να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα;

Το γυναικείο φύλο είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης, η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς άνω των 50 ετών , ενώ μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται και σε νεότερους ασθενείς.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Τα αίτια εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να καθοριστούν με ακρίβεια(ιδιοπαθής αρθρίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση, ίσως σημαντικό ρόλο παίζουν κληρονομικοί παράγοντες. Από την άλλη, η φθορά της άρθρωσης του ισχίου μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια όπως:

 • Προχωρημένη ηλικία(άνω των 50 ετών)
 • Προηγούμενα κατάγματα ισχίου
 • Έντονη και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου σε αθλητές
 • Αναπτυξιακή δυσπλασία της άρθρωσης του ισχίου
 • Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής
 • Σύνδρομο μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης
 • Παχυσαρκία
 • Ανισοσκελία
 • Παθήσεις ισχίου της παιδικής ηλικίας (π.χ. οστεοχονδρίτιδα της μηριαίας κεφαλής)

 

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας ισχίου είναι ο πόνος, η χωλότητα και η δυσκαμψία της άρθρωσης. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά και εξαιτίας αυτού πολλές φορές οι ασθενείς επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό, όταν η  οστεοαρθρίτιδα έχει προκαλέσει μεγάλη φθορά.  Ο πόνος, αν και εντοπίζεται στην άρθρωση του ισχίου, μπορεί να γίνει αισθητός και σε άλλα σημεία του κάτω άκρου, όπως για παράδειγμα το γόνατο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί πόνος στον μηρό, στους γλουτούς ή/και στη μέση. Στα πρώτα στάδια ο πόνος εκδηλώνεται μόνο κατά την κίνηση της άρθρωσης, ενώ στη πορεία της νόσου εμφανίζεται σε ηρεμία και είναι συνεχής και νυκτερινός.

Τον πόνο συνοδεύουν συμπτώματα όπως χωλότητα και κριγμός της άρθρωσης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κινήσεων. Περιορίζεται γρήγορα το εύρος κινήσεως και οι ασθενεις δυσκολεύονται να βάλουν τις κάλτσες τους, να κόψουν τα νύχια τους και να ξαπλώσουν μπρούμυτα. Τέλος, σε ασθενής με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ανισοσκελία (κυρίως βράχυνση), καθώς και    σύγκαμψη του πάσχοντος σκέλους.

 

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση;

Σημαντικό ρόλο στην διάγνωση της αρθρίτιδας του ισχίου, παίζει η λήψη του  ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέτασή του. Όμως για μια ασφαλή διάγνωση θα ζητηθούν από τον ορθοπαιδικό σίγουρα απεικονιστικές εξετάσεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων για τη διάγνωση αρκεί απλός ακτινολογικός έλεγχος. Αντιθέτως, σε πιο σύνθετα περιστατικά και αρχόμενες βλάβες πραγματοποιείται αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

Οστεοαρθρίτιδα ισχίου & Θεραπεία

Η φθορά που προκαλεί στις αρθρώσεις η οστεοαρθρίτιδα είναι σε προχωρημένες περιπτώσεις, μη αναστρέψιμη. Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματά της.

Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία που εφαρμόζεται σε κάθε περιστατικό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η βαρύτητα των συμπτωμάτων, η ηλικία του ασθενούς, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του, οι συνοδές παθήσεις και οι απαιτήσεις του κάθε ασθενούς.

Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα, αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει:

 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων και αποφόρτιση
 • Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Χορήγηση παυσίπονων
 • Χρήση ειδικών βοηθημάτων βάδισης (π.χ. μπαστούνι)
 • Απώλεια σωματικού βάρους (όπου απαιτείται)
 • Έγχυση κορτιζόνης
 • Έγχυση αυτόλογων βιολογικών παραγόντων (PRP)

Αρχόμενες βλάβες του χόνδρου του ισχίου μπορούν να αντιμετωπισθούν αρθροσκοπικά και με έγχυση βλαστοκυττάρων (BMSC) και να προληφθεί η επιδείνωση της κλινικής και ακτινολογικής εικόνας.

Σε ασθενείς με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι η χειρουργική επέμβαση. Η  προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική μέθοδο της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Η επέμβαση αυτή αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για την οριστική ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Έτσι, οι φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες του ισχίου αντικαθίστανται από μια πρόθεση από τιτάνιο με κεραμικό ή πολυαιθυλένιο. Η πρόθεση αυτή αποκαθιστά πλήρως τη λειτουργικότητα του ισχίου των ασθενών, προσφέροντας ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και ανώδυνη κίνηση και βάδιση.

Εάν οι πόνοι στο ισχίο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής σας.