Select Page

Ρήξη μηνίσκου

Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις συχνές κακώσεις του γόνατος και είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα επαφής. Όμως, οι μηνίσκοι μπορούν να τραυματιστούν σε καθημερινά ατυχήματα, τροχαία ατυχήματα ακόμα και σε απλές δραστηριότητες , οπότε η ρήξη μηνίσκου μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

Τι ορίζεται ως ρήξη μηνίσκου;

Ως ρήξη μηνίσκου ορίζεται ο τραυματισμός του μηνίσκου, μιας ινοχόνδρινης δομής του γόνατος. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έξω και τον έσω μηνίσκο, οι οποίοι αποτελούνται από νερό, κολλαγόνο κυρίως τύπου I ,πρωτεογλυκάνες και ελαστίνη. Βρίσκονται στο εσωτερικό του γόνατος και η δράση τους είναι πολύ σημαντική, αφού απορροφούν τους κραδασμούς που δέχεται καθημερινά η άρθρωση ,αυξάνουν την επιφάνεια επαφής και μεταφοράς φορτίων και βοηθούν στην λίπανση της άρθρωσης. Επίσης οι ακέραιοι μηνίσκοι εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της άρθρωσης, αφού βοηθούν στη διατήρηση της σταθερότητάς της.

 

Αιτιολογία πρόκλησης της ρήξης μηνίσκου

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ρήξη μηνίσκου  προκαλείται από μια απότομη στροφική κίνηση του γόνατος. Η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης κατά τη διάρκεια αθλημάτων όπως το ποδόσφαιρο ή η καλαθοσφαίριση είναι ο πιο συχνός μηχανισμός κάκωσης, κυρίως σε νέους ασθενείς. Επιπροσθέτως, με το πέρασμα των χρόνων ο μηνίσκος εκφυλίζεται και χάνει την ελαστικότητά του. Η εκφύλιση του μηνίσκου αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ρήξης, ακόμη και σε καθημερινές δραστηριότητες  ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η ρήξη μηνίσκου;

Μόλις συμβαίνει η ρήξη, ο ασθενής ενδέχεται να ακούσει ένα «κλικ». Μετά τη ρήξη ο ασθενής ενδέχεται να συνεχίσει να αθλείται, ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως ένα 24ωρο μετά τον τραυματισμό. Ειδικότερα, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι τα κάτωθι:

 • Πόνος στην εξωτερική ή εσωτερική πλευρά του γόνατος(εξαρτάται από το ποιος μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη)
 • Διόγκωση στο γόνατο – ύδραρθρο
 • Αδυναμία πλήρους κάμψης ή έκτασης του γόνατος
 • Δυσκαμψία
 • Αίσθημα αστάθειας του γόνατος
 • Έντονος πόνος σε βαθύ κάθισμα
 • Αίσθημα «κλειδώματος» του γόνατος

 

Ρήξη μηνίσκου & Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού του ασθενούς, η καταγραφή των συμπτωμάτων και η κλινική εξέταση με χρήση ειδικών τεστ ( McMurray’s  test, Appley’s grinding test και Thessaly test) είναι καθοριστικής σημασίας για τη διάγνωση. Για την επιβεβαίωση της κλινικής υποψίας, ο ασθενής υποβάλλεται συνήθως στη διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης, όπως μαγνητική τομογραφία, η οποία  συμβάλλει και στον εντοπισμό τυχόν συνοδών κακώσεων σε συνδέσμους και στον χόνδρο.

Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας της ρήξης μηνίσκου;

Σε αρχικό στάδιο η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Ανάπαυση και τροποποίηση δραστηριοτήτων
 • Παγοθεραπεία
 • Ανάρροπη θέση του σκέλους
 • Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Φυσικοθεραπεία

Όταν η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα συμπτώματα της ρήξης περιορίζουν τον ασθενή, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μονόδρομος. Λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως η έκταση, η θέση και το σχήμα της ρήξης, επιλέγεται η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης. Οι δύο χειρουργικές μέθοδοι για την αποκατάσταση της ρήξης μηνίσκου είναι η συρραφή  μηνίσκου και η μερική μηνισκεκτομή. Και οι δύο επεμβάσεις πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά, εξασφαλίζοντας στον ασθενή άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και ελαχιστοποιώντας τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.

 

Συρραφή μηνίσκου & Μερική μηνισκεκτομή

Η συρραφή μηνίσκου επιλέγεται συνήθως σε περιπτώσεις σημαντικής βλάβης και επιβάλλεται σε νέους ασθενείς, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς μέχρι τα 55 έτη. Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος πραγματοποιείται με τη συρραφή του σημείου που έχει ραγεί ή αποκολληθεί ο μηνίσκος χρησιμοποιώντας ειδικά ράμματα και εμφυτεύματα αρθροσκοπικά. Οι ασθενείς αποχωρούν την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο, όμως ακολουθούν ένα σύγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που μπορεί να διαρκέσει 1,5 έως 2 μήνες.

Από την άλλη, κατά τη μερική μηνισκεκτομή αφαιρείται μόνο το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου. Συνήθως η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν υποστεί  ρήξη, εξαιτίας της εκφύλισης του μηνίσκου που δεν επιδέχεται συρραφή ή δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν το ειδικό μετεγχειρητικό πρόγραμμα αποκατάστασης .

Σε γενικές γραμμές η συρραφή μηνίσκου φαίνεται να πλεονεκτεί ως μέθοδος, αφού διατηρείται όλος ο μηνίσκος, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την επιβίωση της άρθρωσης. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε μερική μηνισκεκτομή θα εμφάνισουν με μεγαλύτερη συχνότητα οστεοαρθρίτιδα μελλοντικά. Σε κάθε περίπτωση το κάθε περιστατικό χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Ένας έμπειρος ορθοπαιδικός που γνωρίζει σε βάθος   την παθολογία και την ανατομία του γόνατος και είναι εκπαιδευμένος στην Αρθροσκοπική χειρουργική είναι ο κατάλληλος για την επιλογή της καλύτερης  χειρουργικής μεθόδου.

Εάν αντιμετωπίζετε ορθοπαιδικά προβλήματα, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό-Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός διαθέτει 20 έτη εμπειρίας στις Αθλητικές Κακώσεις και  στην αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου με συρραφή ή μηνισκεκτομή. Είναι ο πλέον κατάλληλος για το σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου.

Η ρήξη μηνίσκου είναι πολύ πιθανό να προκληθεί από την απότομη στροφική κίνηση του γόνατος. Άλλα αίτια είναι τα εξής:

 • Απότομη αλλαγή κατεύθυνσης
 • Εκφύλιση μηνίσκου με το πέρασμα των χρόνων
 • Συνδυασμός στροφής και κάμψης του γόνατος
 • Απότομη κάμψη ή έκταση του γόνατος

 • Την ώρα του τραυματισμού ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος κλικ
 • Περιορισμός της κίνησης
 • Αίσθημα αστάθειας
 • Έντονος πόνος
 • Οίδημα
 • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης

 

Ο Ορθοπαιδικός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση μέσω ειδικών τεστ . Επίσης, συνιστάται και η λήψη απεικονιστικών εξετάσεων που θα επιβεβαιώνουν τη ρήξη π.χ. μαγνητική τομογραφία, και ελέγχουν για συνοδές συνδεσμικές ή χόνδρινες βλάβες

Εάν το μέγεθος της ρήξης και η ηλικία του ασθενούς επιτρέπουν ,συνιστάται η συντηρητική θεραπεία, που περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία, ξεκούραση και τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Εάν όμως, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ή υπάρχει μεγάλη ρήξη με μηχανική εμπλοκή της άρθρωσης ή ρήξη σε νεαρούς ασθενείς ,τότε υπερέχει και επιβάλλεται η χειρουργική επέμβαση.

 • Συρραφή μηνίσκου, όπου συρράπτεται το σημείο που έχει αποκολληθεί ο μηνίσκος και αποκαθίσταται η συνέχεια και η σταθερότητα του μηνίσκου με χρήση ειδικών εμφυτευμάτων και συνδυασμό τεχνικών( outside-in, inside-out, all-inside κ.ά.)
 • Μηνισκεκτομή, όπου αφαιρείται μόνο το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου.

 

 • Η μηνισκεκτομή ακολουθεί ένα σύντομο πρόγραμμα αποθεραπείας που περιλαμβάνει 2 ημέρες αποφόρτιση με βακτηρίες μασχάλης και μετά προοδευτική φόρτιση για 5-7 ημέρες . Αθλητική δραστηριότητα ξεκινάει με ειδικό πρόγραμμα στις 3 εβδομάδες. Το 90% των ασθενών δεν χρειάζεται φυσικοθεραπείες.
 • Η συρραφή μηνίσκου απαιτεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει μετεγχειρητικό κηδεμόνα γόνατος, αποφόρτιση με βακτηρίες για 3-6 εβδομάδες και φυσικοθεραπεία.