Select Page

Τι ορίζεται ως αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αποτελεί μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση μέσω τις οποίας αποκαθίστανται άμεσα παθήσεις της ποδοκνημικής. Εκτός από τη θεραπεία, η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής συμβάλλει ουσιαστικά και στη διάγνωση παθήσεων, αφού μέσω αυτής παρέχεται η καλύτερη δυνατή εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης. Στη βιβλιογραφία η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής εντοπίζεται και ως αρθροσκόπηση του αστραγάλου και έχει αντικαταστήσει την ανοικτή χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιούταν στο παρελθόν σε αρκετές παθήσεις.

 

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Η ποδοκνημική άρθρωση αποτελείται από τρία οστά, την περιφερική κνήμη, την περόνη και τον αστράγαλο. Πρόκειται για μια άρθρωση που στην ουσία δέχεται το βάρος όλου του σώματος και είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και πτώσεων.

Μέσω της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλοί τραυματισμοί. Ειδικότερα, αντιμετωπίζονται διάφορες βλάβες των οστών, του χόνδρου και των μαλακών μορίων της ποδοκνημικής που δεν αντιμετωπίζονται με τα συντηρητικά μέτρα.

Οι ενδείξεις της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι οι κάτωθι:

 • Συνδεσμικές κακώσεις
 • Αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής άρθρωσης
 • Οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου
 • Μετατραυματική υμενίτιδα
 • Καθαρισμός της ποδοκνημικής άρθρωσης μετά από βακτηριακή μόλυνση
 • Αφαίρεση αρθρικού υμένα
 • Αφαίρεση οστεόφυτων
 • Σύνδρομο πρόσθιας πρόσκρουσης
 • Αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει σαφής αιτία πρόκλησης πόνου στην ποδοκνημική, η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται για διαγνωστικούς λόγους.

 

Πώς πραγματοποιείται;

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής πραγματοποιείται είτε με περιοχική είτε με γενική αναισθησία. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 2-3 μικρών οπών μερικών χιλιοστών. Μέσω μιας μικρής οπής εισάγεται το αρθροσκόπιο, ένας μικρός σωλήνας που περιέχει οπτικές ίνες και στην άκρη του υπάρχει μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Η κάμερα αυτή προβάλλει την εικόνα της άρθρωσης σε μια οθόνη, δίνοντας μια πλήρη εικόνα του χειρουργικού πεδίου στον χειρουργό.

Μέσα από τις υπόλοιπες οπές εισάγονται τα υπόλοιπα αρθροσκοπικά εργαλεία, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η επιδιόρθωση της βλάβης. Η διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης δεν ξεπερνά τη μία ώρα και στο τέλος της επέμβασης εγχύεται στο εσωτερικό της άρθρωσης τοπικό αναισθητικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι πολλά και γι’ αυτόν τον λόγο αντικατέστησε την κλασική ανοικτή μέθοδο. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους χειρουργούς τόσο για τη θεραπεία, αλλά και για τη διάγνωση παθήσεων.

Πρόκειται για μια αναίμακτη χειρουργική μέθοδο, η οποία προσφέρει στους ασθενείς άμεση επάνοδο στην καθημερινότητα και στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικός για επαγγελματίες αθλητές. Παλαιότερα, με την κλασική μέθοδο, ο χρόνος αποθεραπείας ήταν μεγάλος, γεγονός που έκανε τους ασθενούς να απέχουν μεγάλα διαστήματα από την άθληση.

Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης ποδοκνημικής είναι τα κάτωθι:

 • Πλήρης ορατότητα στο εσωτερικό της ποδοκνημικής άρθρωσης και πρόσβαση σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία.
 • Άριστη αποκατάσταση της πάθησης.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία, καθώς θεωρείται χειρουργείο ημέρας.
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου.
 • Πραγματοποιείται με μικρές τομές, γεγονός που συμβάλλει στο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Σημαντική μείωση μετεγχειρητικών επιπλοκών.

 

Ποια είναι η μετεγχειρητική αποκατάσταση του ασθενούς που υποβάλλεται σε αρθροσκόπηση ποδοκνημικής;

Ο χρόνος της πλήρους αποκατάστασης του ασθενούς μετά την επέμβαση δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, καθώς ποικίλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Ο ασθενής λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι σε θέση να επιστέψει σπίτι και εάν αυτό προβλέπεται, να περπατήσει  με τη βοήθεια κάποιου φυσικοθεραπευτή και με τη χρήση βακτηριών.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένας νάρθηκας για κάποιες εβδομάδες. Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει αντιπηκτικά μετά την επέμβαση και περπατά με βοηθήματα βάδισης.  Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητές του καθορίζεται αποκλειστικά από τον χειρουργό και εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και την πορεία αποκατάστασης του ασθενούς.

Εάν εμφανίζετε πόνο στην στην ποδοκνημική άρθρωση, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας, βελτιώνοντας άμεσα την ποιότητα ζωής σας.