Η άρθρωση του ισχίου είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στο ανθρώπινο σώμα.
Είναι υπεύθυνη για τη βάδιση και την ορθοστάτηση καθώς και για τη χρήση της καρέκλας.
Οι συχνοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το ποδόσφαιρο, η χρήση δικύκλων, αλλά και καταστάσεις από τη γέννηση του ασθενούς όπως η αναπτυξιακή διαταραχή του ισχίου και η οστεοχονδρίτιδες στην παιδική ηλικία ( νόσος Legg- Calve-Perthes), δημιουργούν ένα υπόβαθρο άλγους στην περιοχή του ισχίου, λόγω αρχόμενης αρθρίτιδας.
Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια, όπως άλγος στις ακραίες κινήσεις στροφής ή δυσκολία στο να βάλει κανείς τις κάλτσες του, ή να κόψει τα νύχια στα πόδια του, έως εντονότατο άλγος που απαγορεύει σχεδόν κάθε κίνηση κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες επώδυνες. Σε προχωρημένα στάδια υπάρχει νυχτερινός πόνος.
Μια άλλη κατάσταση η οποία παρουσιάζεται αιφνιδίως με πόνο στο ισχίο, είναι η παροδική οστεοπόρωση του ισχίου.
Η νόσος είναι ιδιοπαθής, ασαφούς αιτιολογίας και συνήθως υποχωρεί χωρίς να αφήνει βλάβες στην άρθρωση.
Η διάγνωση της τίθεται με συνδυασμό της κλινικής εικόνας και της μαγνητικής τομογραφίας και απαιτεί αποφόρτιση του σκέλους και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Μία κατάσταση με παρόμοια αρχική εικόνα αλλά διαφορετική συνέχεια είναι η Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής.
Στις αιτιολογίες της είναι η χρήση κορτικοστεροειδών, η λήψη αλκοόλ, η χρήση καπνού, υπερλιπιδαιμία, οι καταδύσεις και πολλές άλλες.
Ξεκινάει με πόνο και δυσχέρεια βάδισης και αποτελεί μια νεκρωτική βλάβη σε μια περιοχή της μηριαίας κεφαλής.
Η διάγνωση απαιτεί προσεκτική κλινική εξέταση και μαγνητική τομογραφία και αν γίνει αντιληπτή στα αρχικά στάδια της νόσου, μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορες επεμβάσεις που κυμαίνονται από απλές π.χ. τρυπανισμούς, με πιο σύνθετες ήλος Τανταλίου ,αλλά και πολύπλοκες όπως αγγειούμενο μοσχευμα περόνης.
Στα προχωρημένα στάδια η άρθρωση καταστρέφεται και λόγω αρθρίτιδας οδηγούμαστε σε ολική αρθροπλαστική του ισχίου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ερευνηθεί καταστάσεις της μορφολογίας της μηριαίας κεφαλής που οφείλονται σε αθλητικές δραστηριότητές (όπως η κοτυλομηριαία πρόσκρουση )οι οποίες εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση οδηγούν σε καταστροφή των αρθρώσεων, σε σχετικά νέους και αθλητικούς ανθρώπους.
Η διάγνωση της παθήσεως τίθεται κλινικά και επικουρείται από τον ακτινολογικό έλεγχο και την μαγνητική τομογραφία.
Στις απλές καταστάσεις, η αποχή από συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν σε συνδυασμό με κατάλληλη φυσικοθεραπεία .
Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις η αρθροσκόπηση του ισχίου μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Καταλήγοντας, πόνοι στην περιοχή του ισχίου οι οποίοι δεν περνούν με απλά αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα και οι οποίοι επιμένουν και ταλαιπωρούν τους ασθενείς πρέπει να τους οδηγήσουν στον ειδικό ορθοπαίδικό γιατρό, ο οποίος θα βοηθήσει στην λύση του προβλήματος.