Select Page

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος – Η κίνηση αποτελεί το αγαθό που το εκτιμάμε περισσότερο όταν το στερηθούμε . Η ανώδυνη και ανεμπόδιστη κίνηση του σώματος μας, εξαρτάται από την καλή κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος και ιδιαίτερα των αρθρώσεων , μιας και στις αρθρώσεις πραγματοποιείται η κίνηση των άκρων μας που μετατρέπεται στην ομαλή μεταφορά του σώματος και στις αδρές αλλά και λεπτές κινήσεις των άκρων.

Η καλή κατάσταση των αρθρώσεων εξαρτάται από την υγεία του αρθρικού χόνδρου, την σωστή ευθυγράμμιση των άκρων και της σπονδυλικής στήλης και την εύρυθμη λειτουργία των μυών που σταθεροποιούν και κινούν τον σκελετό μας. Η ηλικία επηρεάζει αρνητικά την επιβίωση του αρθρικού χόνδρου, λόγω μειωμένου αναγεννητικού δυναμικού και παρατεταμένης δράσης βλαπτικών επιδράσεων, αλλά η φθορά του χόνδρου εξαρτάται κι από πολλούς άλλους παράγοντες και παθήσεις.

Εργασιακοί λόγοι οδηγούν σε φθορά αρθρώσεων, όπως το ισχίο και το γόνατο σε ανθρώπους με παρατεταμένη ορθοστασία , άρση βαρών και επαναλαμβανόμενες κακώσεις ή παράδοξες φορτίσεις. Οι αθλητικές κακώσεις κυρίως του γόνατος ( ρήξη μηνίσκου και χιαστών συνδέσμων ) και του ισχίου ( χόνδρινες βλάβες και κοτυλομηριαία πρόσκρουση ) ευθύνονται για μεγάλο αριθμό φθορών και πόνου!

Συστηματικά νοσήματα επηρεάζουν αρνητικά τις αρθρώσεις με κυρίαρχη την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα αλλά και η αύξηση του ουρικού οξέος δρα επιβαρυντικά, όπως και η φλεβική ανεπάρκεια ιδιαίτερα στο γόνατο. Κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του σκελετού όπως η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου και η ραιβογονία ή βλαισογονία καταστρέφουν νωρίς την άρθρωση και στερούν από νέους ανθρώπους την χαρά της ανώδυνης κίνησης.

Η παρακολούθηση όλων αυτών των καταστάσεων στα αρχικά στάδια, επιτρέπει παρεμβάσεις φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές, που θα καθυστερήσουν ή θα αποτρέψουν την εμφάνιση της συμπτωματικής αρθρίτιδας. Μιλάμε για συμπτωματική αρθρίτιδα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ακτινολογικά κυρίως φθορά των αρθρώσεων, σε ανθρώπους που δεν έχουν νιώσει πόνο ή ενόχληση από την εν λόγω άρθρωση.

Τα συμπτώματα οδηγούν τους ασθενείς μας στην αναζήτησή ιατρικής συμβουλής και καθορίζουν και την θεραπευτική μας παρέμβαση. Ο Ορθοπαιδικός καλείται να συμβουλεύσει για αλλαγή τρόπου ζωής , απώλεια βάρους, τροποποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εργασιακών συνθηκών αλλά και να δράσει με ενδαρθρικές παρεμβάσεις και εγχύσεις βιολογικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων όταν απαιτούνται. Φαρμακευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την έγχυση υαλουρονικού Νατρίου και παραγώγων του, ενώ βιολογικές θεραπείες εννοούμε την εγχυση PRP (PLATELET RICH PLASMA) και μεσεγχυματικών πρόδρομων κυττάρων από το λιπώδη ιστό ή τον μυελό των οστών (βλαστοκύτταρα).

page1image44209024

Το σωματικό βάρος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα φθοράς των αρθρώσεων , κυρίως του γόνατος, και υπέρβαροι ασθενεις με αρχόμενη αρθρίτιδα ενθαρρύνονται προκειμένου να βελτιώσουν την σωματική τους κατάσταση, καθώς είναι σαφές ότι απώλεια βάρους πάνω από το 10% του βάρους του ασθενούς, οδηγεί σε ευνοϊκά αποτελέσματα από τις επώδυνες αρθρώσεις του. Η απώλεια βάρους είναι επιθυμητή και για τους ασθενείς με προχωρημένη αρθρίτιδα καθώς εξασφαλίζει καλύτερη επιβίωση των εμφυτευμάτων και μικρότερη νοσηρότητα κατά την επέμβαση.

Η άθληση δεν αποτελεί αντένδειξη για τους πάσχοντες από αρθριτικές αλλοιώσεις αλλά απαιτεί σύνεση και σωστή επιλογή του είδους , της έντασης και της διάρκειας της άσκησης. Προτείνονται χαμηλής έντασης αεροβικές ασκήσεις όπως περπάτημα , ποδηλασία , κολύμβηση αν και οι ασκήσεις με βάρη μπορούν, προάγοντας την μυική ισχύ, να σταθεροποιήσουν και να βελτιώσουν τις πάσχουσες αρθρώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της απόκλισης μεταξύ των ακτινολογικών ευρημάτων και της κλινικής εικόνας του ασθενούς που πάσχει ! Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν μικρές ενοχλήσεις, παρά την άσχημη ακτινολογική εικόνα των αρθρώσεων τους, ενώ άλλοι υποφέρουν από έντονότατους πόνους με μικρές αλλά εντοπισμένες βλάβες.

Ο θεράπων Ορθοπαιδικός οφείλει να συμβουλέψει και να αντιμετωπίςει σωστά τους ασθενείς του, τιμώντας την Ιατρική επιταγή : να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι την ακτινογραφία ή την μαγνητική τομογραφία του.
Η πρόοδος των απεικονιστικών μεθόδων του σκελετού, επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων και ο συνδυασμός ακτινογραφικού ελέγχου με την αξονική και μαγνητική τομογραφία μας αποκαλύπτει παθολογικές καταστάσεις των οστών και των αρθρώσεων εγκαίρως . Σπινθηρογράφημα και Petscan μας βοηθούν στον αποκλεισμό φλεγμονών και νεοπλασιών του σκελετού.

Ας δούμε αναλυτικά την άρθρωση του Ισχίου και τις ιδιαιτερότητες της από ανατομικής και θεραπευτικής πλευράς. Το Ισχίο αποτελείται από την κεφαλή του μηριαίου και την Κοτύλη που βρίσκεται στην λεκάνη. Αποτελεί την μεγαλύτερη και ισχυρότερη άρθρωση και ευρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα, προστατευμένη από πολλές μυϊκές ομάδες και περιβαλλόμενη από μεγάλα αγγεία και σημαντικά νεύρα.

Διαμορφώνεται κατά την ενδομήτρια ζωή και τα πρώτα χρόνια της ζωής και υπόκειται σε αλλοιώσεις τόσο κατά την ανάπτυξη της (δυσπλασία του ισχίου) ,κατά την παιδική ηλικία ( νόσος Perthes) , την εφηβική ηλικία (επιφυσιόλυση- επιφυσιολίσθηση) και την ενήλικο ζωή ( κοτυλομηριαία πρόσκρουση, χόνδρινες βλάβες ). Σημαντική είναι η επιβάρυνση από αθλητικές κακώσεις ,τροχαία ατυχήματα και φαρμακευτικές αποφάσεις ( άσηπτη νέκρωση από λήψη αλκοόλ ,κορτιζόνης κλπ).

Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενεις υποφέρουν από το ισχίο τους κυρίως σε περιπτώσεις κατάγματος λόγω πτώσης και οστεοαρθρίτιδας ή δυσπλασίας.

Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει έντονος και πόνος αδυναμία βάδισης ( κάταγματα) ή σταδιακά επιδεινούμενη δυσκαμψία και χωλότητα. Τα κατάγματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ταχύτατα και ανάλογα με τον ασθενή , την ηλικία και το είδος του κατάγματος. Οι περιπτώσεις όμως της αρθρίτιδας συνήθως αργούν να αντιμετωπισθούν παρατείνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών , επιδεινώνοντας την μυική ατροφία τους και επιβαρύνοντας την γενική τους υγεία με πληθώρα αντιφλεγμωνωδών και παυσίπονων φαρμάκων. Αιτία της καθυστέρησης δεν αποτελεί συνήθως η ελλιπής διάγνωση της αρθρίτιδας, αλλά η επιφυλακτικότητα γιατρών , ασθενών και συγγενών να προσφέρουν την τελική θεραπεία της , που είναι η Ολική Αρθροπλαστική του Ισχίου. Οι λόγοι της καθυστέρησεις είναι πολλοί , αλλά κυριότερος είναι ο φόβος για την επέμβαση και η αγωνία σωστής επιλογής γιατρού .

Ο φόβος ξεκινάει από εμπειρίες του παρελθόντος με παλαιές χειρουργικές τεχνικές και υλικά που είχαν σαν αποτέλεσμα σημαντικές επιπλοκές, μετεγχειρητικό πόνο πολλές μεταγγίσεις και πληθώρα ανεπιθύμητων συμβάντων. Οι μεγάλες χειρουργικές τομές σε συνδυασμό με την κακή χειρουργική τεχνική, ταλαιπωρούσαν τους ασθενεις με Αρθροπλαστική ισχίου, ενώ τα υλικά παλαιάς τεχνολογίας είχαν πλην εξαιρέσεων, γρήγορη φθορά και απαιτούσαν επανεπέμβαση με πτωχό αποτελέσματα! Οι παρατεταμένες νοσηλείες εξαντλούσαν ασθενείς και συγγενείς και η καθυστερημένη κινητοποίηση των ασθενών συνοδεύονταν από κατακλίσεις , εξαρθρήματα και θρομβώσεις.

Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά στην χειρουργική του ισχίου και στην Ελλάδα.

Τα πιο σύγχρονα συστήματα και χειρουργικές τεχνικές είναι πια διαθέσιμα και μπορούμε πια να προσφέρουμε άριστες υπηρεσίες αρθροπλαστικής ισχίου στους ασθενείς μας! Το πιο σύγχρονο σύστημα που εφαρμόζουμε είναι η ​Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική του Ισχίου​με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος MAKO της Stryker.

Το σύστημα αφού λάβει λεπτομερή στοιχεία της ανατομίας του ασθενή μετά από συγκεκριμένου τύπου αξονική τομογραφία καθορίζει ένα απόλυτα ακριβές προεγχειρητικό σχέδιο στο οποίο ο χειρουργός μπορεί να παρέμβει διορθώνοντας ή καθορίζοντας την ιδανική θέση του εμφυτευματος στο χώρο (3D planning).

Κατά την επέμβαση αφού επιβεβαιωθούν τα στοιχεία της άρθρωσης και ταυτοποιηθούν με εγχειρητικές μετρήσεις της ανατομίας και της κίνησης του σκέλους ο ρομποτικός βραχίονας προστατεύει τον γιατρό από λάθη και τον καθοδηγεί στην ιδανική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στο χώρο. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σωστά εξασφαλίζει την μέγιστη επιβίωση στον χρόνο, την απρόσκοπτη κίνηση, την εξάλειψη των εξαρθρημάτων και την αποφυγή ανισοσκελίας.

Η προσεκτική χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας με σεβασμό στην ανατομία και η προσεκτική προσπέλαση εξασφαλίζουν την ελάχιστη απώλεια αίματος , την ταχεία κινητοποίηση και την αποφυγή μεταγγίσεων και παρατεταμένης νοσηλείας. Σε συνδυασμό με την αναισθησιολογίκη εξέλιξη FastTrack και την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων οι ασθενεις βαδίζουν την ίδια ήταν επομένη ημέρα και εξέρχονται την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα από το νοσοκομείο εφόσον πληρούν τα κριτήρια εξόδου.

Εκμεταλλευόμενοι τις τεχνολογικές εξελίξεις της Ρομποτικής Ορθοπαιδικής ,τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές της χειρουργικής του ισχίου και την εξέλιξη της αναισθησιολογίας μπορούμε να εξασφαλίσουμε στους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα του ισχίου μια ανώδυνη , γρήγορη επέμβαση, με προβλέψιμα αποτελέσματα και εξασφαλισμένη διάρκεια στο χρόνο! Οι φόβοι των ασθενών ανήκουν στο παρελθόν μαζί με τις τεχνικές που τους γέννησαν και η Αρθροπλαστική του ισχίου αποτελεί την καλύτερη επέμβαση της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής!

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από τρία διαφορετικά οστά : τον μηρό ,την κνήμη και την επιγονατίδα, τα οποία αρθρώνονται μεταξύ τους και εξασφαλίζουν κίνηση , σταθερότητα και ευελιξία . Συχνά η άρθρωση του γόνατος τραυματίζεται σε αθλητικές δραστηριότητες, τροχαία ατυχήματα, πτώσεις και βλάπτεται από συστηματικές νόσους όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η παχυσαρκία ! Δεν βλάπτονται το ίδιο και η δύο πλευρές του γόνατος ( έσω και έξω) αλλά συνήθως η φθορά ξεκινά από τη έσω πλευρά και επηρεάζει σταδιακά και το υπόλοιπο γόνατο καταστρέφοντας το.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν αρθρίτιδα στην έσω πλευρά του γόνατος είναι συνήθως δραστήριοι και περιορίζονται από τον πόνο και την δυσκαμψία που αυτή φέρνει.

Οι λύσεις που είχαμε για αυτούς τους ασθενεις ήταν δύο: η διορθωτικές οστεοτομίες και η Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική του γόνατος. Οι τεχνικές αυτές παρουσιάζουν προβλήματα με την επιβίωση και την επαρκή διόρθωση που επιτυγχάνεται με τις οστεοτομίες και με τα μη προβλέψιμα και αναπαραγώγιμα αποτελέσματα της Μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Το πρόβλημα λύθηκε με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την δημιουργία της Ρομποτικής Ορθοπαιδικής. Μετά από λεπτομερή καταγραφή της οστικής ανατομίας με αξονική τομογραφία και προεγχειρητικό σχεδιασμό με ακρίβεια χιλιοστού, επιλέγονται τα κατάλληλα εμφυτεύματα και η ιδανική θέση τους στο χώρο. Η χρήση της ρομποτικής υποβοήθησης ( Ρομποτικό σύστημα MAKO Stryker) εξασφαλίζει την ελάχιστη αφαίρεση οστού ( μόνο το φθαρμένο τμήμα χόνδρου και υποχόνδριου οστού 8 χιλιοστά) , την διατήρηση των συνδέσμων και του θυλάκου του γόνατος, τον υπολογισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ασθενούς και την τοποθέτηση στην ιδανική θέση του κατάλληλου εμφυτεύματος .

Έτσι με την ​Ρομποτική Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική ε​ξασφαλίζεται η αναίμακτη, ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος​τ​ου γόνατος, που ταλαιπωρεί του ασθενεις μας. Η νοσηλεία είναι δύο ημερών ,χωρίς μεταγγίσεις και ανάγκη για φυσικοθεραπεία και με ελάχιστο πόνο. Οι ασθενεις επιστρέφουν γρήγορα στις δραστηριότητες και την καθημερινότητα τους.

Οι ασθενείς που υποφέρουν από προχωρημένη και εκτεταμένη αρθροπάθεια του γόνατος ή νόσο δύο διαμερισμάτων ,έχουν ανάγκη ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Η επέμβαση αυτή αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα του μηρού ,της κνήμης και της επιγονατίδος και το αντικαθιστά με τα εμφυτεύματα τιτανίου και πολυαιθυλένιο. Η επέμβαση διορθώνει αξονικές παρεκκλίσεις του γόνατος και αντιμετωπίζει συγκαμψεις και επαναφέρει τη σωστή κινητικότητα του γόνατος.

Η άρθρωση του γονατος όμως είναι μια σύνθετη άρθρωση, με συνδυασμένη κίνηση στους τρεις άξονες και απαιτεί λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό και προσεκτική χειρουργική τεχνική που εξασφαλίζει την σωστή τοποθέτηση των ιδανικών εμφυτευμάτων . Με τον τρόπο αυτό μπορεί να παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους ασθενεις μας.

Η μέθοδος που μπορεί να μας παρέχει αξιόπιστα ,προβλέψιμα και αναπαραγώγιμα αποτελέσματα, η ​Ρομποτική Ολική Αρθροπλαστική του γόνατος ​βασίζεται στην προεγχειρητική μελέτη της οστικής ανατομίας με αξονική τομογραφία, στην δημιουργία του εγχειρητικού σχεδίου και την επιλογή των σωστών εμφυτευμάτων , στην διεγχειρητική επιβεβαίωση της ανατομίας και της κινηματικής του γόνατος και στην ορθή χειρουργική εφαρμογή τους με την Ρομποτικά υποβοηθούμενη Αρθροπλαστική του γόνατος.

Ο συνδυασμός όλων αυτών με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του γόνατος και την εξελιγμένη αναισθησιολογικη κάλυψη παρέχει στους ασθενείς μας γρήγορη κινητοποίηση, αναίμακτη χειρουργική, μειωμένο πόνο και αποτελέσματα που θα διαρκέσουν στον χρόνο. Συμπερασματικά οι εξελίξεις στην Ιατρική επιστήμη που προσφέρονται πλέον και στην Ελλάδα μπορούν και εξασφαλίζουν άριστη φροντίδα στους πάσχοντες από αρθρίτιδα Ισχίου και Γόνατος και σε συνδυασμό με την προσεκτική διαχείρηση κάθε ασθενή μειώνουν επιπλοκές και ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς κάθε ηλικίας.

Η προχωρημένη ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης απλά απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους υψηλό επίπεδο γνώσης και επαγρύπνησης!

Το κόστος της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής καλύπτεται από τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ενώ οι ιδιώτες ασθενείς εάν έχουν την δυνατότητα πιστεύουμε ότι αξίζει να επενδύσουν σε μια ποιοτική χειρουργική τεχνική.

 

Νικόλαος Δ. Κωνσταντίνου
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος
Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος

Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος

Tip: Το Ισχίο μου πονάει όταν περπατάω, τι πρέπει να κάνω;