Ένα από τα συχνότερα προβλήματα στη σύγχρονη κοινωνία μας, είναι ο πόνος στην περιοχή της μέσης.

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους από τέτοιους πόνους, ενώ πολλά εκατομμύρια εργατοώρες χάνονται λόγω προβλημάτων σχετιζόμενων με πόνο στη μέση.

Ο τρόπος ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν και η καθιστική εργασία, προδιαθέτουν σε προβλήματα που παράγουν πόνο στην περιοχή της μέσης.

Ας δούμε λίγο τα συχνότερα αίτια τέτοιων πόνων.

Παθήσεις των μεσοσπονδύλιων δίσκων όπως η κήλη δίσκου και η πρόπτωση δίσκου, με ή χωρίς πίεση στις εξερχόμενες νευρικές ρίζες, παίζουν πολλές φορές ρόλο στην πρόκληση του πόνου .

Εκφυλιστικές καταστάσεις των σπονδυλικών αρθρώσεων συχνά παράγουν ενοχλήσεις όπως και η υπερφόρτωση των συνδέσμων της περιοχής.

Κατάγματα λόγω πτώσης ή άρσης βάρους αλλά και από καταπόνηση (stress Fractures) τόσο σε εφήβους όσο και στους ηλικιωμένους κρύβονται πίσω από επώδυνες καταστάσεις.

Στους ασθενείς με οστεοπόρωση, η εμφάνιση πόνου μπορεί να σηματοδοτεί μια επιδείνωση ή εμφάνιση ενός συμπιεστικού – οστεοπορωτικού κατάγματος και πρέπει να είναι σε εγρήγορση.
Πόνος που εκδηλώνεται μαζί με δυσκαμψία πολλές φορές πρωινή, μπορεί να κρύβει αυτοάνοσες αρθρίτιδες όπως την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Όταν ο πόνος παρουσιάζεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και μας υποχρεώνει να κάτσουμε μπορεί να κρύβει μια εκφυλιστικού τύπου αστάθεια.

Ενώ πόνος στη μέση με συμπτώματα όπως πυρετό, κακουχία, εφίδρωση κ.α. πρέπει να μας οδηγήσει σχετικά γρήγορα στο γιατρό μας.

Ασθενείς με γνωστό ιστορικό νεοπλασιών ή αιματολογικών νοσημάτων που αλγούν στην περιοχή της Μέσης και γενικότερα της σπονδυλικής στήλης απαιτούν ιδιαίτερης προσοχής και ελέγχου.

Παιδιά και έφηβοι που παραπονούνται συχνά για κόπωση και πόνο στην περιοχή της Μέσης χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πολλές παθήσεις από την κοιλιά ή τους νεφρούς προκαλούν αναφερόμενο πόνο στην περιοχή της Μέσης και μπορεί να αποτελούν το αρχικό σύμπτωμα , ενώ η σπονδυλική στήλη συχνά αποτελεί εστία δευτεροπαθών εντοπίσεων και όγκων.

Η εξέταση από ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό καθίσταται απαραίτητη σε όλες αυτές τις επώδυνες καταστάσεις και θα πρέπει, αφού ταυτοποιηθεί η αιτία του πόνου και τεθεί η διάγνωση, να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή βασισμένη στο πρόβλημα και στις επιθυμίες του.