Select Page

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών παγκοσμίως. Η σταδιακή φθορά που προκαλεί στις αρθρώσεις που προσβάλει ευθύνεται για την εκδήλωση συμπτωμάτων. Σε κάποια περιστατικά η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος, ενώ κάποιοι άλλοι ασθενείς ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα, χωρίς όμως να πληρούν τις προϋποθέσεις για αρθροπλαστική. Σε αυτούς τους ασθενείς εφαρμόζεται η βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, η οποία   έχει επιτυχία σε επιλεγμένα περιστατικά..

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος, η οποία καταστρέφει αρχικά τον αρθρικό χόνδρο και στη συνέχεια όλη την άρθρωση. Μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε άρθρωση, όμως εντοπίζεται συχνότερα στην άρθρωση του γόνατος και του ισχίου.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πόνος, η δυσκαμψία της άρθρωσης και η εκδήλωση τριγμού κατά την κίνηση. Σε προχωρημένα περιστατικά η άρθρωση παραμορφώνεται και  εμφανίζει αστάθεια είτε λόγω της φθοράς της είτε εξαιτίας της ατροφίας των παρακείμενων μυών. Εάν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα, η μόνη λύση είναι η χειρουργική αποκατάσταση της οστεοαρθρίτιδας με αρθροπλαστική γόνατος ,ισχίου, ώμου και ποδοκνημικής.

Τι ορίζεται ως βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας;

Η βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνει θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες. Οι μέθοδοι αυτές είναι σύγχρονες και ενδείκνυνται για ασθενείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της αρθρίτιδας. Στόχος των θεραπειών εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι η αναστολή ή καθυστέρηση  της καταστροφής της προσβεβλημένης άρθρωσης.

Τα αποτελέσματα των βιολογικών θεραπειών είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγονται όλο και συχνότερα ως θεραπευτική επιλογή από τους Ορθοπαιδικούς. Πιο συγκεκριμένα, οι βιολογικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας είναι οι βιολογική θεραπεία PRP, η έγχυση υαλουρονικού οξέος και τα βλαστοκύτταρα.

Πώς επιτυγχάνεται η βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας;

Όπως προαναφέρθηκε οι βιολογικές θεραπείες που ενδείκνυνται για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος και ισχίου προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Σε κάποιες από αυτές χρησιμοποιούνται συστατικά από τον ίδιο τον ασθενή. Όμως, σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός δράσης των θεραπειών αυτών βασίζεται στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επούλωσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης οστεοαρθρίτιδας

Οι παρακάτω θεραπείες έχουν συμβάλει αποτελεσματικά στην ανακούφιση ασθενών των οποίων η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται από τα συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. Είναι απόλυτα ασφαλείς με θεαματικά αποτελέσματα και μερικές από αυτές απαιτούν ολιγόωρη νοσηλεία.

Έγχυση πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια- Τεχνική P.R.P [Platelet Rich Plasma]

Η συγκεκριμένη θεραπεία φαίνεται να αποδίδει καρπούς τόσο σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας, αλλά και σε άλλα ορθοπαιδικά προβλήματα(π.χ. τενοντίτιδες, τροχαντηρίτιδα ισχίου, διαστρέμματα κ.ά.).

Για την πραγματοποίηση της θεραπείας είναι απαραίτητη η λήψη μερικών ml αίματος με ειδικού τύπου σύριγγα διπλού αυλού κλειστού κυκλώματος. Μετά την αιμοληψία, το αίμα περνά από ειδική φυγοκέντριση και συλλέγεται μόνο το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Το πλάσμα αυτό διαθέτει επουλωτικούς παράγοντες, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην ανάπλαση ή επούλωση της άρθρωσης. Η χορήγηση του υλικού πραγματοποιείται με μια λεπτή βελόνα στην πάσχουσα άρθρωση. Πρόκειται για μια μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα στα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, χωρίς να υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών, αφού το υλικό έγχυσης προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Βιολογική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας με βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία των βλαστοκυττάρων είναι κατάλληλη για αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα και όχι μόνο (π.χ. οστεονέκρωση αρχικού σταδίου, χονδροπάθεια κ.ά.). Η τεχνική μέσω της οποίας συλλέγονται τα βλαστοκύτταρα από τον ασθενή είναι απολύτως ακίνδυνη. Η συλλογή των βλαστοκυττάρων πραγματοποιείται είτε από κάποιο σημείο του ασθενούς με λίπος είτε από το μυελό των οστών. Το μέρος από το οποίο θα συλλεχθούν ορίζεται αποκλειστικά από τον Ορθοπαιδικό.

Η διαδικασία πραγματοποιείται στο χειρουργείο με τοπική αναισθησία και μέθη. Εάν η λήψη γίνει από τον μυελό των οστών πραγματοποιείται παρακέντηση με ειδική βελόνα. Μετά τη λήψη του αίματος που είναι πλούσιο σε μεσεγχυματικά κύτταρα  πραγματοποιείται φυγοκέντρηση και επεξεργασία σε κλειστό και άσηπτο κύκλωμα. Τα πρόδρομα μεσεγχυματικά κύτταρα εγχέονται στην άρθρωση και ο ασθενής μετά την έγχυση παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες.

Έγχυση υαλουρονικού οξέος

Μια ακόμη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας είναι η έγχυση υαλουρονικού οξέος στην πάσχουσα άρθρωση. Το υαλουρονικό οξύ πολλές φορές συνδυάζεται με άλλες ουσίες, όπως η χονδροϊτίνη, και προσφέρει άμεση ανακούφιση σε ασθενείς με αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα.

 

Εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα και τα συμπτώματά της υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό- Τραυματιολόγο Νικόλαο Κωνσταντίνου. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες βιολογικές θεραπείας, που ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, χωρίς χειρουργική επέμβαση.